7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Engelli öğrencilerin feribot sevinci

Eğil İlçesi'ne bağlı 5 köyde okula gitmek için ilkel sallarla baraj gölünü aşıp ilçe merkezine gelen Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) eğitim gören öğrenciler, feribotlarına kavuştu. 

Geçtiğimiz yıl dağları ve sarp kayalıkları aşarak baraj gölünün kıyısına ulaşan YİBO öğrencileri, tehlikeli bir sal yolculuğuyla Eğil İlçesi'ne geçtikten sonra dağlık bölgeye yürüyerek yaklaşık 4 saatte okullarına ulaşıyordu. Öğrenciler, artık sal yerine Diyarbakır Valiliği'nin girişimleri sonucu İstanbul'dan getirilen feribotla karşıdan karşıya geçiyor. Eğil Kaymakamı Kaya Çelik, baraj gölünün yapılmasının ardından ilçenin kuzeyinin güneyiyle ulaşımının kesildiğini belirterek, "Burada yaşayan insanlar, özellikle öğrenciler, ilkel sallarla okula gelmeye çalışıyordu. Çok tehlikeli olmasına rağmen çocuklar, okumak için her şeyi göze alıyordu. Köprü yapılmasını planladık, ancak köprünün maliyeti 9-10 trilyon lirayı buluyordu. Daha sonra feribot almaya karar verdik. İstanbul'da 350 milyar liraya yapılan feribotu getirdik. Çocuklar, artık daha güvenli bir şekilde okula gelip gidiyor" dedi. 

Daha önce ilkel sallarla kışın çetin koşullarında okula geldiklerini söyleyen 6. sınıf öğrencisi Hasan Bedirhan, "Dağlardan aşağı iniyorduk. Şimdi yollar yapıldı. Eskiden sallarla gidip geliyorduk, şimdi feribotla gidip geliyoruz. Sallarla uzun sürede gölün karşısına geçebiliyorduk, feribotla daha güvenli ve hızlı bir şekilde geçiyoruz" diye konuştu. 

Saldan kurtuldukları için çok mutlu olduklarını ifade eden 8. sınıf öğrencisi Esma Kayhan da, "Sal çok tehlikeliydi. Özellikle kışın rüzgar nedeniyle tehlikeler atlatıyorduk. Ancak firebotun gelmesiyle artık daha güvenli yolculuk yapacağız" şeklinde konuştu. 
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 14:31:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?