7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Engelliye sevindiren açılış

ULUSLARARASI ENGELLİLER DERNEĞİ ŞUBESİ DİYARBAKIR'DA TÖRENLE AÇILDI

Merkezi Ankara'da bulunan Uluslararası Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi açıldı. Açılışta konuşan Dernek Genel Başkanı İsmet Türker, "Diyarbakır'da yaşayan engelli bireylerimizin sorunlarının genelde değil yerelde çözümü için, eğitim, iş ve istihdam sağlayıcı projeler ile katkı sağlamayı hedeflemekteyiz" dedi.

Uluslararası Engelliler Derneği Diyarbakır Şubesi görkemli bir törenle açıldı. Açılışa AK Parti Milletvekili Kutbettin Arzu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ve eşi Fatma Sağlam, Uluslararası Engelliler Derneği Genel Başkanı İsmet Türker, Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, CHP İl Başkanı Muzaffer Değer, 'Derman Baba' olarak bilinen Yılmaz Acu ile çok sayıda davetli katıldı. Açılışta Dernek Genel Başkanı İsmet Türker, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 6.58 milyarı aşmakta olan dünya nüfusunun yüzde 8'inin yani 500 milyon kişinin engelli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bizim ülkemizde nüfusun yüzde 12.29'u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran yüzde 11.10 iken kadınlarda ise yüzde 13.45'tir. özellikle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerimizde engellilik oranı diğer bölgelerimize oranla çok daha fazladır. Bunun nedeni ise, sağlıktan gelen eksiklikler. Akraba evlilikleri, doğum öncesi ve sonrasında yaşanan sağlık sorunları en ön sırada yer alırken, eğitim eksikliği, terör ve yoksulluktur. Engelli vatandaşlarımız dilenmek, kimseye avuç açarak günlük hayatlarını sürdürmek istemiyorlar. Bu vatandaşlarımızın bizden tek isteği iş, istihdam ve eşit yurttaşlık hakkıdır. Bir milyonu aşkın nüfusu ile Güneydoğu'nun en büyük şehri olan Diyarbakır'da yaşayan engelli bireylerimizin sorunlarının genelde değil yerelde çözümü için, eğitim, iş ve istihdam artırıcı projelerle katkı sağlamayı hedeflemekteyiz" diyerek konuşmasına Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" adlı şiiri ile son verdi.

Ardından konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu ise AK Parti'nin engelliler için birçok şey yaptığını belirterek, "Biz iktidara geldikten sonra yaptığımız şeyleri anlatsam günler yetmez ama engelliler için az da olsa evde bakım ücreti, okullar ve rehabilitasyon merkezleri açtık. Engelliler toplumumuzun vazgeçilmezidir ve biz bunlar için büyük çabalar sarfettik, yapmaya da devam edeceğiz. Engelli vatandaşlarımızın başarılı çalışmalarını ve azmini gördükçe bize de daha da aşk ve şevkli bir çalışma azmi geliyor. Ben bu derneğin herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, engellilerin çektiği zorlukları çok iyi anladığını belirterek, "Ben yurt dışında görev yaptım ve orada çok sayıda engelli gördüm. Oradakileri görünce bizde engelli yok zannediyordum ama meğerse bizim memleketimizdekiler dışarı çıkamıyormuş engellerden dolayı. Görev yaptığım her ilde engelli vatandaşlarımız için paneller düzenledim, hatta trafik polislerimi tekerlekli sandalyeye oturtup 300 metre kadar gittik ve ne tür engeller ile karşılaştıklarını bizzat görmüş olduk.

Bu nedenle engellilerimize yardımcı olmak bizim en önemli görevlerimizden bir tanesidir. Bu derneğin herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

'Derman Baba' lakaplı Yılmaz Acu ise, bu dernek sayesinde engelli vatandaşların bir araya geleceğini ve sorunlarını çözme açısından önemli bir mekan olacağına inandığını söyledi.

ULUSLARARASI ENGELLİLER DERNEĞİ ŞUBESİ DİYARBAKIR'DA TÖRENLE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2010 Cumartesi 16:01:01
Güncelleme :31 Temmuz 2010 Cumartesi 16:42:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?