7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ergani'de ekonomik kriz paneli

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Demokrasi Platformu tarafından 'Ekonomik Kriz ve Yerel Seçimler' konulu bir panel düzenlendi.

Ergani Demokrasi Platformu tarafından Ergani Belediyesi konferans salonunda düzenlenen panele, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DTP'li Belediye Başkan Adayı Fesih Yalçın, Demokrasi Platformu Bileşenleri olan Eğitim-Sen, Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), BES, Tüm-Bel- Sen, SES, Pelda Kadın Derneği, Yapı Yol-Sen, Haber-Sen ve Ergani Kültür Sanat Merkezi destek verdi. Dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin yansımaları, krizin nedenleri ve bölgedeki yansımalarının ele alındığı panelde Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi Politik Ekonomi Uzmanı Dr. İbrahim Okçuoğlu, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi üyesi Çetin Taş ve Gazeteci-Yazar Vedat Çetin konuştu. Ekonomi uzmanı Dr. İbrahim Okçuoğlu, 'Yaşanan ekonomik krizin nedenleri ve sonuçları' konulu konuşmasında ekonomik krizin çıkış noktasının ABD olduğunu belirterek, "Bu sistem kendini ne kadar demokrasi olarak gösterirse göstersin, mevcut sistem sömürgeciliğin öbür adıdır. Günümüzde
sömürgecilik demokrasi adı altında bu ekonomik krizle birlikte kendini bir kez daha göstermiştir. Bu krize hiçbir hükümet ve hiçbir ekonomik paket fayda etmeyecektir. Dolaysıyla kriz derinleşeceği kadar derinleşecektir. Hükümetlerce çıkarılan ekonomik paketlerin finansmanı halkın cebinden çıkmaktadır. Dolaysıyla halkın ve emekçilerin cebinden finanse edilen ekonomik paketler, sadece patronları ayakta tutmak için kullanılacaktır" dedi.

Ekonomik krizin çalışanlara yansıması hakkında konuşan Eğitim-Sen üyesi Çetin Taş, kapitalist sistemin 400 yıllık hakimiyetinin artık iflas ettiğine işaret ederek, "Söz konusu iflastan kurtulma çabası içinde olan kapitalizm, ekonomik krizi çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.

Gazeteci - Yazar Vedat Çetin ise yerel seçimlerle ilgili olarak, ''Önümüzdeki seçimler bölgede, DTP ile devlet arasında geçecek bir seçimdir. Kürtler 3 dönemdir kendini temsil eden iradeyle seçimlere gidiyor. Bu irade, mevcut bölgelerde iddiasını sürdürmeye devam ediyor" diye konuştu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, "Dünya ülkelerinin birçoğunun ekonomilerinin yükselişe geçtiği dönemlerde arayış içinde olan yabancı sermaye, Türkiye'ye önemli ölçüde giriş sağlamıştır. Bu, aslında AK Parti'nin bir meziyeti değildir. Görüyoruz ki siyaset, ekonomik gücü elinde bulunduranların daha çok sömürmesi için onlara fırsatlar sağlıyor. Bizler siyaseti egemen güçlerin elinden alıp emekçilere ve halka vermek isteyen demokratlar olarak, halkı yanıltan ve kendi ekonomik politikalarını hayata geçirerek emekçi kesimini sömüren bu sisteme dur diyeceğiz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 13:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?