7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ergani'de kuduz paniği

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı İncehıdır köyüne bağlı iki mezraya tilki dadandı. 3 tavuğu yiyen tilkiyi yakalayan köylüler, ceza olsun diye önce köpeklerle dövüştürdü, ardından öldürdü. Ancak tilkiyle kapışan köpekler kuduz olunca iki mezrada da karantina başlatıldı.

Ergani'ye bağlı İncehıdır köyüne bağlı Geçitli ve Alha mezralarına dadanan tilki, köylüleri canından bezdirdi. Tilki, son olarak Geçitli mezrasından Mehmet Koçer'e ait 2, Alha mezrasından Mustafa Koçar'a ait bir kanatlı hayvanı yedi. Sık sık yaşanan bu tür olaylardan artık usanan köylüler, gece, gündüz demeden kümeslerde nöbet tutarak sonunda yaklaşık 10 gün önce tilkiyi yakaladı. Kendilerine adeta kan kusturan tilkiye ne ceza vereceklerini düşünen köylüler tilkiyi, köy meydanında azgın köpeklerle dövüştürdü. Yaşanan kıyasıya dövüş sonunda tilki de, köpekler de değişik yerlerinden yara aldı. Tilkinin hak ettiği cezayı görmediğine kanaat getiren köylülerin, hayvanı öldürdüğü ve ölü tilkiyi ise bir dere yatağına attıkları öğrenildi. Ancak, aradan geçen günler içerisinde tilki ile kapışan köpeklerde gariplikler baş göstermeye başladı. Köpeklerin ağızlarından salya akmaya ve saldırganlaşmaya başladığını fark eden köylüler, kuduzdan şüphelenerek bu durumdaki köpekleri öldürdüler. Daha sonra da
Ergani İlçe Tarım Müdürlüğü'nü arayıp durumu bildirdiler.

İki mezraya giden İlçe Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi'ne bağlı ekipler, öldürülen köpeklerin başlarını alarak Elazığ'da bulunan Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdiler. Kısa süre sonra gelen yanıtta öldürülen köpeklerin kuduz olduğu bilgisi iletildi. Bunun üzerine iki mezrada da karantina uygulanmaya başlandı. İncehıdır Muhtarı Metin Köse, yaşanan olayların ardından uygulamaya konulan karantinanın sürdüğünü ve köylülerin bu nedenle tedirgin olduğunu belirtirken, İlçe Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Güneş, kuduzun genellikle yabani hayvanlardan evcil hayvanlara bulaştığını söyleyerek, "Gerekli karantina tedbirlerini aldık. Ancak, ekiplerimiz tüm bunlara sebep olduğu iddia edilen tilkinin leşini bulamadı" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 10:22:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?