3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Ergani'de kuraklık endişesi

Ergani ilçesi ve çevre köylerinde son iki ay içerisinde yağmur yağmayınca kuraklık belirtileri baş gösterdi.

Kuraklık yüzünden Ergani'deki arpa ve mercimek tarlaları kısmen kururken buğday tarlalarında ise yüzde 60'lik kayıp yaşandı. Büyük emek sarf ederek ekim yapan çiftçiler, kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağmaması nedeniyle kara kara düşünmeye başladı. Yağışın düşmediği buğday ekili alanlarda susuzluk nedeniyle toprak çatladı, yeni filizlenmiş olan buğday başakları sarıya büründü. Tarlalarda oluşan çatlakların yanı sıra yeşil otların da kuruduğunu belirten çiftçiler, "Yağmur yağmadı. Tarlalarımız susuzluk içindedir. Ekinleri bırakın, ileriki günler içinde içmeye bile suyumuz olmayacak. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kuruyan ekinleri hayvanlarımız yemiyor. Toprağa attığımız tohum yeşermedi. Gübre ve mazot borcumuz var, tohum borcumuz var. Geçim kaynağımız toprağa ektiğimiz üründür. Ama bugüne kadar yeşermedi. Tedirginiz ama beklemekten başka çaremiz yok. Allah'tan umut kesilmez, yağmur bekliyoruz. Borcumuzu nasıl ödeyeceğimizi düşünmeye başladık" diye konuştular.

KURAKLIK ESNAFI DA ETKİLEDİ

Ergani'de bu yıl yağışların yeterli olmamasından dolayı çiftçiler kadar esnaf da etkilendi. Bu yılın kurak geçmesinden dolayı ilçe esnafının da iş yapamaz hale geldiği öğrenildi. İlçe esnafından Zülküf Kaya, "Yıllardan beridir Ergani'de esnaflık yapıyorum. İşlerimiz genellikle köylünün üzerindedir. Ama bu yıl ülkemizdeki kuraklık nedeniyle köylülerin ürün kaldıramamasından dolayı işlerimiz durmuştur. Bu gidişle birçok esnafımız kepenk kapatır. Biz halen direniyoruz bakalım, nereye kadar sürecek" dedi.

Ergani Ziraat Odası Başkanı İzzet Güzel, ilçe genelinde 490 bin dönüm ekili alan bulunduğunu, sulanabilir ekili alanların dışında kalan tarlalarda kuraklık yaşandığını ve bu kuraklığın sadece çiftçileri değil aynı zamanda hayvancılıkla uğraşan kesimi de etkilediğini söyledi. Kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağmadığı için toprağın susuzluktan çatladığını belirten Güzel, "Buğday filizlendi, ancak dibi kuru olduğu için hemen sarardı. Buğday ekili alanlar, susuzluk ve aşırı sıcakların da etkisiyle
yanarak adeta sarıya boyandı. Oysa her yıl bu mevsimde buğday tarlaları yemyeşildi.

Ekili alanlardaki bu sorun piyasaları da büyük oranda etkiliyor. Geçen yıl buğdayın kilosu 435 Ykr iken bu yıl 750- 800 Ykr'ye çıktı. Durum böyle olunca, un fiyatları ve ardından ekmek fiyatları etkileniyor. Bu yıl çiftçi umudunu kaybetti, ekimden bir beklentisi kalmadı. Ancak hükümetten isteğimiz, başta Ziraat Bankası ve diğer özel bankalardan almış olduğumuz çiftçi kredilerini erteletmeleri gerekiyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2008 Cumartesi 18:13:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eren akkaya IP: 85.105.63.xxx Tarih : 23.04.2008 11:56:15

slm ben ergani den eren allah için ergani Ziraat Odası Başkanı izzet güzel şimdiye kadar nerdeydin o fakir insanların sırtından trilyonlar kaldırdın allahtan kork bu memleketi sen böyle yaptın senin yüzünden yağmur yağmaz oldu allah senin belanı verir inşallah insanları bir parça ekmeke muhtaç ettin şimdi sana soruyorum güzelce dinlenme tesisini nasil yaptın bir oda başkanı olmakla trilyonluk tesis yapılmaz allah seni affet sin