8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Erganili kadının başarı öyküsü

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yaşayan 3 çocuk annesi Bedia Ceylan, kendisi gibi birçok kadına istihdam olanağı sağlayan mikro kredi uygulaması sayesinde başarı basamaklarını birer birer tırmandı. Aldığı kredi ile kendine iş kuran ve ailesinin geçimine katkı sunan Ceylan bu başarısıyla kendisiyle aynı durumda olan birçok kadına da örnek oluyor.

Ergani Şirinevler Mahallesi'nde ikamet eden 3 çocuk annesi Bedia Ceylan, yaşamını değiştiren dönüm noktasının mikrokredi ile tanışmak olduğunu söylüyor. Mahalledeki kadın komşuları iş kurmak için para dağıtıldığını söyleyince, Bedia Ceylan da bakkal dükkanı açabilmek için mikrokredi sistemine girdi. Eşinin çalışmaması sebebiyle, ellerinde herhangi bir geliri olmayan Ceylan, çocuklarını da maddi imkansızlıklar nedeniyle okutamıyordu. Aldığı kredi ile evlerinin ön tarafında bulunan eski ambarı düzenleyerek açmış olduğu bakkal dükkanı sayesinde gelir elde etmeye başlayan Ceylan, zamanla işlerini düzene koyarak çocuk şekerleri, oyuncaklar, oyun topları, bisküvi ve çikolata türü ürünler satarak iş hayatında ilerlemeye başladı. Aldığı 2. ve 3. krediler sayesinde bakkal dükkanına temizlik ve gıda malzemeleri alarak satış vizyonunu genişleten Ceylan son aldığı kredi ile pamuklu şeker yapıp satabilmesi için makine ve malzeme satın aldı. Bugün Ergani'de tek pamuklu şeker yapan kişi olan Bedia Ceylan, geldiği noktayı şöyle anlatıyor:

"Eşim makineyle uğraşıyor, ben de açmış olduğum bakkalıma bakıyorum. Ama ilk başta pamuklu şeker yapmakta zorlandım. Çünkü yapmayı bilmiyordum. Eşim de bilmiyordu. Fakat eşimin bilen bir akrabası vardı. Kendisi Adana'da oturuyordu. Eşi Adana'ya amcasına gitti. Orada amcasının da pamuklu şeker yapma makinesi vardı. Orada pamuklu şekerin nasıl yapıldığını öğrenip, geldikten sonra öğrendiklerini bana öğretti. Şimdi beraber yapıyoruz. Yaptığım pamuklu şekerleri, sağlıklı bir şekilde ve temiz olarak okul kantinlerine, bakkallara, seyyar satıcılara ve evde satıyorum. Şu an işim çok güzel. İlk başta başaramayacağımdan korkuyordum. Şimdi kesinlikle emin adımlarla ilerliyorum. Rahat bir şekilde mikrokredi sayesinde aldığım krediyi ödüyor, çocuklarıma eğitimleri konusunda yardımcı oluyorum."

İlçede Ceylan gibi birçok kadının mikro kredi sayesinde kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenerek, büyük başarılar elde ettiklerini ifade eden Mikro Kredi Ergani Şube Müdürü Emin Eminoğlu, birçok üyenin ürettiği ürünleri satabilmesi için ciddi anlamda yer sorunu yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Üyelerimizin daha verimli olabilmeleri ve ürettikleri ürünleri kolayca satabilmeleri için mikro market açmayı düşünüyoruz. Ancak yer sorunu yaşıyoruz. Bu anlamda Kaymakamımız Sayın Enver Ünlü'den destek bekliyoruz."
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 10:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?