7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ergani'nin bitmeyen çilesi!

Diyarbakır'ın Ergani İlçesine bağlı Karaca mezrasında su olmadığı için köy kadınları eşek sırtında bir kilometre uzaklıkta bulunan çeşmeden su ihtiyaçlarını karşılarken, öğrenciler ise yol ve servis aracı olmadığı için okula gidemediklerini belirttiler. Köy evinin bir odasında eğitim gören öğrenciler servis aracı isterken gözyaşlarına hakim olamadı.

Ergani'ye bağlı 20 haneli ve 70 nüfuslu Karaca mezrasında kadınlar mezraya 1 kilometre uzaklıkta bulunan çeşmeden su ihtiyaçlarını karşılıyor. Karacadağ'a yakın olduğu için kışları çetin geçen bu mezrada bulunan kadınların eşek sırtında su getirmeleri mezrada yaşamanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Köylüler yaklaşan seçimde, sorunları giderilmediği takdirde oy kullanmayacaklarını söylediler. Eşek sırtında su taşıyan Sultan Karaca, sularının olmadıklarını ifade ederek, "Çamaşırlarımızı, ev eşyalarımızı eşeklerle derelere götürüp yıkıyoruz. Yolumuz yok, okulumuz yok, servis aracımız yok. Çocuklarımız perişan durumdalar. Her şeyimiz eksiktir. Böyle olursa oy kullanmayacağız" dedi.

SERVİS ARACI İSTEYEN ÖĞRENCİ MESUDE GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Gözyaşlarını tutamayan ilköğretim 4. sınıf öğrencisi Mesude, okula gidemediklerini belirterek, yollarının bir an önce yapılmasını istedi. Mesude Karaca, "Okulumuz yok. Servisimiz yok. Ben okula gitmek istiyorum. Burada amcalarımız bize ders veriyor" şeklinde konuştu.

İlköğretim 5. sınıf öğrencisi İrfan Karaca ise okula gidemedikleri için mezrada ders işlediklerini belirterek, "Amcalarımız bize ders veriyor. Bu da oldukça zor oluyor. Her sınıfın kendine ait öğrencileri var. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz. Bize servis tahsis etsinler. Okulu çok seviyorum. Okula gitmek istiyorum" diye konuştu.
Öğrencilere ders veren köylülerden Fuat Karaca, köyün sorunları olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Çocuklarımızı ilk olarak yatılı okula verdiler. Yatılı okul da 70 kilometre uzaklıktadır. Bu çocukları yatılı okullara veremeyiz. Servis aracı tahsis ettiler. Fakat para eksik verince servis sahibi arabasını aldı gitti. Bu para beni kurtarmaz, dedi. Ben ikinci sınıflara ders verebilirim. Beşinci sınıflara veremem".

Köylülerden Remzi Karaca ise okumadıkları halde çocuklara ders verdiklerini anlatarak, "İlkokula kadar okuduk. Ama çaresizlikten çocuklarımıza ders veriyoruz. Yollarımızın yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ERGANİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Karaca mezrasında yaşanan eğitim ve servis aracı sıkıntısı nedeniyle bir açıklama yapan Ergani Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli Taşıma Şube Müdürü Ahmet Armutoğlu, mezra, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) kapsamında olduğunu için okul olmadığını ifade ederek, "Taşıma kapsamında olmadığı halde masraflarını vakıftan ödüyoruz. Dertleri öğrenci taşıma değil. Dertleri araçları çalıştırmak. Şu anda beş tane araç aktif durumda. Altıncı aracı istediler. Ergani olarak gösterdiğimiz hassasiyet Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Kesin ve kesin bunların derdi öğrencilerin okuması değil. Sadece para kazanmak" görüşünü dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 12:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
servet koç IP: 88.226.149.xxx Tarih : 24.02.2009 08:29:32

hocamın dediğine katılıyorum köyd toplam 5-6 öğrenci var 1 servist var acaba ne istiyorlar bu gateci kardeşim keşke köye gitseydi  yerinde görüp haber yapsaydı.. bunlar çok uyanık devleti kandırmak için her şey yaparlar