7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ergani'nin yoksulluk haritası çıkartıldı

Diyarbakır'ın Ergani İlçesi Kaymakamı Şevket Atlı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla yapılan yardımlarda yaşanan izdihamları önlemek için ilçenin yoksulluk haritasını çıkarttı. 

Ergani Kaymakamlığı'na 8 ay önce atanan Şevket Atlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, çıkardığı 'Ergani'nin yoksulluk haritası' ile izdiham ve dedikoduların önüne geçileceğini söyledi. Kaymakam Atlı, yoksulluk haritasını çıkarmak için işe sıfırdan başladığını belirtti. Kurulan komisyon öncesi mahalle ve sokakların tek tek gezilerek, ulaşılan evlerde sosyal güvence, çocuk sayısı, özürlü fert ve evin mülkiyeti gibi belirli kriterlere göre durum tespiti yapıldığını anlatan Atlı, tarama sonucunda 2 bin 332 ailenin araştırmaya tabi tutulduğunu ve araştırma sonucunda bin 579 ailenin 'gerçek ihtiyaç sahibi' olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Kaymakam Atlı, Yardımlaşma Vakfı olarak ilk etapta, gerçek ihtiyaç sahibi bütün ailelere 100 YTL tutarında nakit para yardımı yapıldığını, bunun yanında gıda, giyecek, eğitim ve sağlık gibi kalemlerde de ihtiyaçların sırasıyla karşılandığını ifade etti. Atlı, toplam 123 bin 825 YTL değerinde bin 276 kişiye gıda yardımı yapıldığını, eğitim yardımı kaleminden çocukları okula giden 145 aileye de 4 milyar lira değerinde kırtasiye malzemesi dağıtıldığını açıkladı. Atlı, çeşitli hastalıkları bulanan 4 ailenin fertlerinin tedavi edildiğini, tedaviye 6 bin 500 YTL harcandığını, ayrıca 12 özürlü vatandaşa da 14 bin 420 YTL değerinde protez kulaklık ve ayaklık alındığını söyledi. 

"Yardımı, insanları rencide etmeyecek şekilde gizlilik esasına dayanarak yapıyoruz" diyen Kaymakam Atlı, hatır gönülle iş yapmadıklarını, yardımları gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını kaydetti. Atlı, "Yoksul insanların düşünce ve inancına bakmıyoruz. Vatandaşımız hangi düşüncede olursa olursun, gerçek ihtiyaç sahibiyse eğer ona mutlaka yardım yapılıyor" diye konuştu.
Kaymakam Atlı'nın uygulamasından memnun olduklarını dile getiren Erganililer, "Eskiden ihtiyaç sahipleri, vakfın önünde uzun kuyruklar oluşturarak saatler sonra ancak yardımları alabiliyorlardı. İlçe küçük olduğu için herkes de birbirini tanıyor, kimisi mahcup bile oluyordu. Şimdi yardımlar adreslere bırakılıyor. Böylece, insanlar rencide olmuyor. Yazın sıcakta, kışın ise soğukta kimse beklemiyor" şeklinde görüşlerini açıkladı.
 
Diğer yandan Ergani Kaymakamlığı, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında da 240 çiftçiye 20'şer koyun ve 1 koç verdi. Ancak bu yardımın kredi şeklinde geri ödenmesi yapılacak. Çiftçiler, 5 yıl içerisinde koyunların maliyeti olan 980 bin YTL' yi taksitle kaymakamlığa geri ödeyecek.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 10:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?