8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Erkeklere kadına yönelik şiddet dersi

Diyarbakır'da Kadın Platformu üyeleri, kıraathaneleri dolaşarak erkeklerden, kadınlara şiddet uygulamamalarını istedi. 

Plaftorm üyesi bir grup kadın, dün akşam saatlerinde Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş ile birlikte Sur Beldesi'ndeki kıraathaneleri dolaşarak, kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerle görüştü. Diyarbakır Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Hülya Demirci Kanat, kıraathanelerdeki etkinliklerini '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Hayır' gününe kadar sürdüreceklerini söyledi. Bu uygulamada başarılı olacaklarını düşündüklerini belirten Kanat, ''Biz hep bu tür konuları kadınlarla konuşuyorduk. Şiddeti uygulayan erkekler olduğu için onlarla konuşmamız gerektiğini düşündük'' dedi. 

Kıraathanedeki erkeklere hitaben bir konuşma yapan Ulusalararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilerinden Avukat Müzeyyen Nergiz ise kadına yönelik şiddetle ilgili yasalarda yapılan değişiklikleri anlattı. Kadına yönelik şiddetin dünyanın her tarafında yaşandığını ifade eden Nergiz, ''Kadına yönelik şiddeti hep kadınlar tartıştı, ancak biz kadınlarla birlikte erkeklerin de bu konuyu tartışmasını istiyoruz. Bu toplumsal bir sorundur, erkekler de bundan etkilenmektedir. Kadına yönelik şiddet, bir insan hakkı ihlalidir. Yapılmaması gereken bir şeydir. Bunu insanların insafına bırakamayız. Yasalarda yapılan değişikliklerin ardından kadına yönelik gerçekleşen şiddetin cezası arttırıldı. Şiddete uğramış kadın, şikayetini geri alsa bile, bu konu savcılığa intikal edilmişse geri alınması mümkün değildir. Bu, önemli bir gelişmedir. Yasadaki bir diğer önemli değişiklik ise kadına yönelik şiddet sürekli bir hal almışsa, Ceza Kanunu bunu işkence olarak saymaktadır ve bunun cezası 8 yıla kadar çıkmaktadır. Şiddet uygularsanız, kadın savcılığa başvurduğu takdirde, evden 3 veya 6 ay uzaklaştırılırsınız. Silahınız varsa ona el konulur, gerekirse o mahalleye girişiniz bile yasaklanır" diye konuştu. 

Kadınlar için evin sokaktan daha tehlikeli bir duruma geldiğini, aile içi şiddette kadınların çok daha fazla yaralandığını veya öldürüldüğünü kaydeden Nergiz, ''Kadınlara, yaşamda hak ettikleri eşit fırsatları doğurmak lazım. Erkek çocuklarınıza verdiğimiz fırsatları, kız çocuklarınıza da vermemiz gerek'' dedi. 

Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş ise kadına yönelik şiddetin doğru olmadığını ve bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

KADINA ŞİDDET YORUMLARI DEĞİŞİYOR 

Kıraathanelerde pürdikkat kadınları dinleyen erkeklerin, kadınlara sık sık soru sormaları ise dikkat çekti. Konuyla ilgili görüşleri alınan Diyarbakırlı erkeklerden bazıları, "Bu etkinliklerin faydası olur. Biz şiddete karşıyız. Erkek ile kadın, eşit haklara sahiptir. Elimizden geldiği kadar eşlerimize karışmıyoruz, dövmüyoruz. Fakat sabır sınırlarımızı zorlarsa döveriz" derken, bazıları ise "Güneydoğu'da bu sistem değişmez. Ben bu eğitimlerin boş olduğunua inanıyorum. Gittikçe şiddet daha fazla oluyor" dedi. Bir kısım erkek ise "Herkes kadına saygılı olmalı. Şiddet olabilir ama doğru bulmuyorum. İnsanlar bilinçlenmediği müddetçe bu sorunların azalması mümkün değildir. Kadınlar, sadece bu yörede değil batıda da ezilmektedir" yorumunda bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 12:01:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?