7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ermeni gerçeği bu kitapta

YRD.DOÇ.DR CENGİZ:

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Recep Cengiz, "Ermenilere soykırım yapılmadı. Bu tamamen Ermeni diasporasının bir tahrikidir" dedi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Recep Cengiz, Ermenilere yönelik 1915 olaylarında kesinlikle bir soykırım yapılmadığını ileri sürdü. Dört yıllık bir çalışmanın ürünü olan Ermeni toplumunu mercek altına aldığı, "Ermeni soykırımı tartışmaları toplumsal izdüşüm" kitabının tüm gerçeklerin bir yansıması olduğunu anlatan Recep Cengiz, Osmanlı İmparatorluğundan bu yana Türkiye üzerinde çeşitli oyunların oynandığını söyledi.

OSMANLI ETNİK GURUPLARA EŞİT DAVRANDI

Osmanlı Devleti döneminde özellikle farklı etnik ve dini guruplara büyük bir hoşgörü örneği sergilendiğine işaret eden Recep Cengiz, şöyle konuştu: "Bu kitabı öncelikle yazmamda en büyük amaç, Türkiye'deki Ermeni ölümlerinin sorumlusu olarak gösterilen bazı alt kültürlerin toplumsal bilincinde yeni bir Ermeni tarihi inşa etme, yeni bir Ermenistan oluşturma projesine dikkat çektiğim içindir. Osmanlı döneminde yani 1915 olaylarında Ermeniler kesinlikle bir katliama uğramamıştır. O dönem Osmanlı tüm etnik gurup ve milliyetlerin haklarını gözeten ve onların huzuru için her şeyi yapan bir yapıya sahipti. Devlet, Ermenilere yönelik planlı bir katliam hiçbir zaman yapmadı. Aynı bölgeyi paylaştıkları diğer etnik guruplarla Ermenilerin yaşadığı çatışmalar vardı. Bu çatışmalarda sadece Ermeniler değil diğer etnik guruplardan da birçok insan yaşamını kaybetmiştir."

ERMENİ DİASPORASI İŞ BAŞINDA

Yrd.Doç.Dr. Recep Cengiz, soykırım iddialarının bilinçli olarak Ermeni diasporası tarafından gündemde tutulmak istendiğini ifade ederek, "Ermeni diasporası medya başta olmak üzere hukuk ve hatta sinema sektörünü kullanarak bir tarihi olayı tersine çevirmeye çalışmaktadır" dedi.

1915 olayı olduğunun bir gerçek olduğunu anlatan Cengiz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu olaylar Ermenileri kurtarmaya yönelik girişimlerdir. Ancak başarılı bir sonuca ulaşılamadı. Ölümlerin yaşanmasının nedenlerinden biri yoksulluk ve yokluk, yol güzergahlarının güvensizliği, tescil yollarının fiziksel yetersizliği ölümlerin artmasına neden olmuştur. Ermeni diasporası yani dışarıda yaşayan Ermeniler, geçmişte hem Osmanlı-Ermeni çatışmasına neden oldukları gibi şimdi de bir Türk-Ermeni çatışmasını körüklemeye çalışıyorlar. Bu oyunlara kesinlikle gelinmemelidir."

YRD.DOÇ.DR CENGİZ:
YRD.DOÇ.DR CENGİZ:
YRD.DOÇ.DR CENGİZ:
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 14:10:05
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 16:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?