7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Etnik kimliklerden özür!

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Güneydoğu'daki etnik kimlerden özür diledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Güneydoğu'daki etnik kimlerden özür diledi ve "Unutmayalım ki bu topraklardaki etnik kimlikler bereketin ve ticaretin de sembolüydü. Barışı da bereketi de beraberlerinde götürdüler. Kaybeden biz olduk" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bünyesinde kurulan İnanç Komisyonu tarafından organize edilen ve bugün sona erecek "Mezopotamya 1. İnanç Çalıştayı", Mardin Erdoba Konağı'nda başladı. BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Şerafettin Halis BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Avrupa Parlamentosu Milletvekili Feleknas Uca, Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, gibi isimlerin katıldığı çalıştayda Alevi, Yezidi, Süryani, Ermeni, Sünni, Hıristiyan temsilcileri de hazır bulundu.

'SİZ GİTTİNİZ, BİZ KAYBETTİK'
Çalıştayda konuşma Osman Baydemir, "Bu coğrafyada yaşayan bütün etnik kimliklerden özür diliyorum" dedi ve şöyle konuştu: "Bir zamanlar Mezopotamya coğrafyası Asurisi, Süryanisi, Ermenisi, Kürdü ve diğer tüm etnik, inançsal kimlikleriyle bereketin, ticaretin hoşgörünün barışın da sembolüydü. Ama birileri geldi ve bizi uzun yıllar yönettiler. Bu coğrafyadan insanlar göç etmek zorunda kaldı. Büyük acı duyarak söylüyorum. Diyarbakır'da yaşayan Ermeni aile sayısı iki üç taneyi geçmemektedir. Oysa 120 yıl önce yapılan nüfus sayımlarında yüzde 40 civarındaydı. Hiçbir özür bu trajediyi hafifletmez. Evet, büyük acı yaşadınız, göç etmek zorunda kaldınız ama emin olun sizler kaybetmediniz, biz geride kalanlar kaybettik. Bereketi de barışı da beraberinizde götürdünüz."

Sabah
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2010 Pazar 14:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?