2
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Fabrika içinde fabrika kurulacak

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) arsa kalmadığı için yatırımcılara yer tahsis edemeyen yönetim, çözümü fabrika içinde fabrika kurmakta buldu. DOSİAD Başkanı Özkılıç, boş alanlarda 40 yeni fabrikanın kurulabileceğini söyledi.

Yatırımların, ekonomik ve sosyal açıdan daha az gelişmiş illere yönlendirilerek bölgesel gelişmişlik farkının azaltılması ve cari açıkla mücadele amacıyla, yatırımlardaki devlet katkısının artırılmasını öngören yeni teşvik yasası sayesinde girişimciler, Diyarbakır'a yoğun talep gösterdi.

Teşvik uygulamasından faydalanmak için 150'yi aşkın girişimci Diyarbakır OSB'de fabrika kurmak için başvuruda bulundu ancak OSB'de boş yer bulunmadığı için bu kişilere parsel tahsisi yapılamadı. Mevcut OSB'ye ilave arsa dahil etme çalışmalarının da henüz sonuçlanmaması üzerine OSB yönetimi, girişimcilere kısa sürede tahsis yapmak için girişim başlattı.

'UZLAŞAMAZSAK TAPU İPTALİ DAVASI AÇACAĞIZ'
Vali Mustafa Toprak, 532 hektar büyüklüğündeki OSB'nin 328 hektarının 10, 20, 30 ve 40'ar dönümlük alanlar şeklinde yaklaşık 205 sanayi parseli olarak düzenlenerek, yatırımcıya tahsis edildiğini söyledi.

Bu alanlarda kurularak üretime geçen fabrikalarda toplam 3 bin 500 işçinin çalıştığını bildiren Vali Toprak, bu kadar büyük sanayi alanında 3 bin 500 kişinin istihdam edilmesinin yetersiz olduğunu söyledi.

Toprak, bunun en büyük nedeninin o dönemde yatırımcıya taahhüt alınmadan arsa tahsisi yapılmasının olduğunu, bunun sonucunda da 20-30 dönüm büyüklüğündeki alanlarda 750 metrekare kapalı alana sahip üretim tesislerinin kurulduğunu belirtti.

'40 FABRİKA KURULUR'
Diyarbakır Organize Sanayi ve İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç da, yeni çıkarılan teşvik yasasının Diyarbakır'a büyük yatırım avantajı sağladığını, bu nedenle çok sayıda girişimcinin yatırım yapmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. DOSİAD Başkanı Özkılıç, boş alanlarda 40 yeni fabrikanın kurulabileceğini söyledi.

Çalışmalar sonucunda, mevcut küçük kapasiteli fabrikaların kullanılmayan bölümünün yeni yatırımcılara tahsis edilmesi kararlaştırıldı. 

...
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2012 Pazartesi 00:27:52
Güncelleme :5 Temmuz 2012 Perşembe 13:50:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?