7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Fakir ailelere meyve bahçesi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde geliri olmayanlar için yapılan modern meyve bahçeleri hak sahiplerine teslim edilmeye başladı.

Silvan Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan kura törenine Kaymakam Veysel Beyru, Malmüdürü Vekili Devrim Yılmaz, İlçe Tarım Müdürü Necati Özçelik, Silvan Merkez Feridun Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Bedri Tanelçi, çiftçi Adnan Eren, Ziraat Mühendisi Hacer Turan ve hak sahipleri katıldı. Yıllardır şehir merkezinde fakir hayat sürdüren vatandaşlar, sahip oldukları meyve bahçelerini işleterek geçimlerini sağlayacak.

Silvan ilçesinde evleri tek tek gezen ve fakirlik haritası çıkaran Kaymakam Veysel Beyru, örnek bir proje hazırladı. Kaymakam Beyru, 200 fakir aileye 10'ar dönümlük meyve bahçesi kurdu. İlçenin Feridun ile Umur köyünde ikamet eden 68 fakir vatandaş, Kaymakamlığın yaptığı meyve bahçesine kavuştu. Kaymakamlık toplantı salonunda düzenlenen kura töreninden sonra, meyve bahçeleri, düzenlenen törenle vatandaşlara teslim edildi. İlçe ikliminde kısa sürede meyve verecek ve gelir getirme özelliğine sahip fidanların dikildiği meyve bahçesi için vatandaşlar da hiçbir şart aranmadı.

Tek amacı vatandaşları üretici konuma getirerek gelir elde etmelerini sağlamak olan Kaymakamlık, ilçe merkezinde üç bölgede bulunan toplam 2 bin 500 dönüm hazine arazisini istihdam amaçlı kullanmak için Maliye Bakanlığı'na bildirdi. Bakanlık'tan olumlu sonuç alan Kaymakamlık, arazileri ilçede kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 10 yıllığına kiraladı. Silvan Tarım Müdürlüğü de projenin eğitim çalışmalarını sürdürdü. Önceden tespit edilen 200 yoksul aile meyvecilik kurslarına alındı ve sertifika verildi. Meyve bahçelerinden 68'i tamamlandı. Eşit şekilde parsellenen arazinin tamamına Siirt fıstığı fidanları dikildi. Çevre düzenlemesi yapılan meyve bahçeleri kurayla sahiplerine verildi.

200 FAKİR AİLE FAYDALANACAK
Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, tamamen istihdam alanı oluşturmak için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Amaçlarının fakir 200 aileye meyve bahçesi kurarak geçimlerini sağlamayı temin etmek olduğunu belirten Kaymakam Beyru, proje sayesinde Silvan'ın Güneydoğu Anadolu'nun meyve merkezi olacağını kaydetti. 400 fakir aile tespit ettiklerini anlatan Kaymakam Beyru, "Bu ailelerden 165'i meyve yetiştiriciliği projesine uygundu. Diğer fakir ailelerden hanede yaşayan fertlerin sayısı 10 kişi ve üzerinde olanlardan meyvecilik projesinde yer alabilecekleri tespit edilerek 200 aileye ulaşıldı.

Bu fakir aileleri ilçe merkezinde kurduğumuz 3 tane Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne üye yaptık. Bu vatandaşlarımıza 3 yıl danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bunun için her kooperatife bir ziraat mühendisi görevlendirdik. Bahçelerde elma, kiraz, şeftali, kayısı, Antepfıstığı, badem ve üzüm yetiştirilecek. Bugün burada 68 aileye fıstık bahçelerini teslim ediyoruz. Bu ailelerimiz projelerine sahip çıkarak ilçe ekonomisine katkı sunacaktır. Bu projenin hayata geçmesinde maddi desteği olan Şanlıurfa GAP Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Dekanlığı ve Sayın Valimize teşekkür ediyoruz. Bu tür desteklerin devam etmesi durumda, vatandaşlarımızı fakirlikten kurtaracağız. GAP Bölge Müdürlüğü 150 bin TL, 50 bin TL de Kaymakamlık bütçesi bu projeye harcayarak projemiz tamamlanmıştır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 14:15:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?