7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Fırat'ın ötesinden fotoğraflar...

'FIRAT'IN ÖTE YANINDA' FOTOĞRAF ALBÜMÜ ÇIKTI

Kayıplar, mayınlar, protestolar, mitingler, insan hakları mücadelesi gibi temalar üzerinde çalışan belgesel fotoğrafçı Müjgan Arpat'ın "Karşı-laşmalar: Fırat'ın Öte Yanında" isimli fotoğraf albümü yayınlandı. Albümün geliri Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na bağışlanacak.

1980 yılından bu yana insan hakkı ihlallerini, bölgede yaşanan olayları fotoğraflayan Müjgan Arpat, vizöründen yansıttıklarını, "Karşı-laşmalar: Fırat'ın Öte Yanında" adıyla kitaplaştırdı. "Muhalefeti, devlet baskısı altında olan ya da her türlü şiddete maruz kalmış insanları çekiyorum. Hem ödenen bedelleri hem de buna karşı verilen mücadeleyi" diyen Arpat, bölgede ve İstanbul'da çekilen fotoğraflarla Türkiye'deki insan hakları mücadelesi ve Kürtlerin siyasal ve toplumsal mecrada yaşadığı acıları,

sıkıntıları yansıttığını bildirdi.

Müjgan Arpat kitabının hazırlama çabasını şöyle anlattı:

"Fırat'ın öte yanı Türk basınında yıllarca sadece şehit cenazeleri ve 'PKK'nin terör eylemleri' bağlamında yer alırken, 'orada' yaşananlar, 'burada'kilerin gözünden uzak kaldı. Sonuçta Fırat'ın iki yakasında birbirine zıt ve arasında uçurumlar olan iki farklı algılama oluştu. Bu algı farklılığını görmeden ne 'Kürt açılım'ını, ne de barışı konuşmak mümkün. "

Daha önceki yıllarda Ermenilerin yaşadıklarına dikkat çekmek için hazırladığı "Gavur Mahallesi-Kalanlar/Gidenler" isimli bir fotoğraf albümü hazırlayan Arpat aynı zamanda "Hepimiz Hrant Dink'iz" fotoğraf albümünün de fotoğrafçılarından. Yıllarca ırkçılığa ve kadınlara yönelik şiddete karşı projelerde çalışan Arpat, Uluslararası İnsan Hakları Birliği Genel Başkan yardımcılığı da yaptı. Arpat, 2000 yılına dek Berlin'de yaşadı. Irkçılığa ve kadınlara yönelik şiddete karşı projelerde çalıştı. 2000 yılından

beri Türkiye'de yaşayan Arpat, halen bir Alman televizyonunda muhabir olarak çalışıyor. Arpat, Almanya'da Brigitte, Weibblick, Berlinerin, Spiegel gibi çeşitli dergilerde ve die Wahrheit gibi gazetelerde çalıştı. Arpat'ın fotoğrafları, değişik medya kuruluşlarının internet sayfalarında yayınlandı.

Kitapta yer alan fotoğraflar aynı zamanda İstanbul'da Tütün Deposu'nda sergileniyor. 22 Ocak'ta açılan sergi 21 Şubat'a kadar gezilebilecek. "Karşı-laşmalar: Fırat'ın Öte Yanında" isimli fotoğraf albümünün satışından elde edilen gelir Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na aktarılacak.

'FIRAT'IN ÖTE YANINDA' FOTOĞRAF ALBÜMÜ ÇIKTI
'FIRAT'IN ÖTE YANINDA' FOTOĞRAF ALBÜMÜ ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2010 Salı 12:10:02
Güncelleme :9 Şubat 2010 Salı 19:06:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?