3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Gaffar Okkan suikasti davası

Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile 5 polis memurunun şehit edilmesi ve 7 vatandaşın Hizbullah tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanan şahıs, ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müebbet hapis cezasına çarptırılan, daha sonra yeterli delil olmadığı belirtilerek Yargıtay tarafından hapis cezası kararı bozulan Mehmet Fidancı yeniden yargılandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada tutuklu sanık Mehmet Fidancı ve avukatı Cengiz Analay, hazır bulundu. Savcı mütalaasında, sanık Fidancı'nın Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesi olayına katıldığı yönünde, kolluk güçleri tarafından alınan ifadesi dışında delil elde edilmediğinden eyleme karışmadığını, diğer 7 öldürme olayını gerçekleştirdiği gerekçesiyle TCK'nın 146/1 maddesi uyarınca hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Cengiz Analay da, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmasında mütalaaya katılmadığını söyledi. Müvekkilinin baskı ve zora dayalı kolluk beyanı dışında isnat edilen eylemlere katıldığına dair delil bulunmadığını ifade eden Avukat Analay, "Kendisi uzun süreden beri tutuklu bulunmaktadır. Bu nedenle müvekkil hakkında öncelikle beraatına karar verilmesini, şayet mahkeme aksi kanaatte ise hakkında örgüt üyeliğinden hüküm kurulması ve hükümle birlikte tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Sanık Mehmet Fidancı ise, savunması ve mütalaaya karşı son sözünde daha önceki yazılı ve sözlü savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, beraatına ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Fidancı'nın üzerine atılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını ya da bir kısmını tağyir tedbil ve ilgaya teşebbüs" suçunu işlediği sübuta erdiğinden eylemine uyan TCK'nın 146/1. maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına; sanığın duruşmadaki halinin lehine takdiri indirim sebebi sayılarak, sanığa verilen cezada TCK 59/1 maddesi uyarınca indirim yapılarak müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına oy birliği ile karar verdi.

Şehit Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın ölümünden önce açıkladığı terör örgütü Hizbullah'ın 26 kişilik tetikçi listesinde yer alan Mehmet Fidancı, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde müebbet hapis cezasına çarptırılmış, ardından Yargıtay yeterli delil olmadığını belirterek kararı bozmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 15:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?