3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

GAP bölgesine dev yatırım

"Gap Bölgesinde Sele Maruz Kalan Alanlarda Sel Riskinin Azaltılması" projesinin tanıtım toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Diyarbakır Valiliği Proje Koordinasyon Yardımcısı Uzman Doktor Hıdır Sarı, 2006 yılında Diyarbakır'da yaşanan sel felaketinde vatandaşlara yaklaşık 8 milyon YTL ödediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2006 yılında GAP bölgesinde sel felaketine maruz kalan illere yönelik gerçekleştirilen "Gap Bölgesinde Sele Maruz Kalan Alanlarda Sel Riskinin Azaltılması" projesinin tanıtım toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. İl Özel İdaresi binasında yapılan projenin tanıtım toplantısına Proje Koordinasyon Yardımcısı Uzman Doktor Hıdır Sarı, GAP Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Koordinasyon Yardımcısı Hıdır Sarı, ''Sel felaketinde çok tehlikeli durumlar olabilir. 2006 yılında yağışlardan dolayı il merkezinde, merkez köylerde ve Bismil ve Çınar ilçelerinde sel yaşanmıştır. Bu selde 88 yerleşim birimi, 940 bina hasar görmüş, 23 kişi yaşamını yitirirken, 940 aile selden etkilenmiş, 2 bin 74 hayvan telef olmuştur. Bu selden dolayı vatandaşlara 565 bin 641 YTL, ekili alanları zarar gören vatandaşlara ise 3 milyon 622 bin 151 YTL ödenmiştir. 2006 yılındaki selden zarar görenlere yaklaşık 8 milyon YTL ödenmiştir" dedi.

Daha sonra konuşmak için kürsüye gelen GAP Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, son dönemlerde bölgede yaşanan yoğun yağışların neden olduğu seller yüzünden çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini belirterek, sellerin çevreye büyük zarar verdiğini söyledi. Açıkgöz, "Bunun sonucunda 42 insanımız yaşamını yitirdi. Birçok yerleşim birimi sular altında kaldı. Bu sonuçlara bakarak, GAP olarak sellere maruz kalan alanlarda bu riski azaltmak için bir proje hazırladık. Projenin hedefe ulaşması için 17.2 milyon euro harcanacak. Bu paranın 15 milyon eurosu alt yapıya harcanacak" dedi.

"Gap Bölgesinde Sele Maruz Kalan Alanlarda Sel Riski'nin Azaltılması" projesinin diğer illerdeki tanıtım toplantıları 14 Şubat'ta Mardin, 15 Şubat'ta Şırnak ve 16 Şubat'ta Şanlıurfa'da gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 13:38:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?