3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'GAP İdaresi Diyarbakır'a taşınmalı'

Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Genel Başkanı Hüsnü Pervane, GAP İdaresi'nin Diyarbakır'a taşınması gerektiğini söyledi.

OSGİAD Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelerek GAP Eylem Planı açıklamasını değerlendirdi. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan OSGİAD Genel Başkanı Hüsnü Pervane, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'na destek verdiklerini belirterek,

"Açıklanan bu eylem planının tartışmaya açık bir çok yönü olduğu gibi, bölgeye faydalı olacak yönleri de bulunmaktadır. Eylem planında özellikle dikkatimizi çeken yön, kalkınma ajanslarının Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep illerine verilmesiydi. Kalkınma ajanslarının verildiği iller arasında Diyarbakır'ın olmaması oldukça dikkat çekicidir. Bölgesel kalkınma ajanslarının temel şartı olan sosyoekonomik 'Çekim merkezi' kriterine sahip olan Diyarbakır'ın bu merkezler arasında bulunmaması kafalarda soru işareti bırakmıştır. Bir yılda sadece Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne gelen hasta sayısının, bu merkezler arasında yer olan bir ilimizin nüfusundan daha fazla olduğu düşünülürse kararın ne kadar yanlış olduğu ortadadır. Ne yazık ki bunun en büyük nedeni kalkınma ajanslarının hayata geçmesiyle ülkenin bölüneceği tartışmalarıdır.

Özellikle Eylül 2002 tarihli 'İstatistiki bölge birimleri sınıflandırılması' ile ilgili Bakanlar Kurulu kararından sonra, Türkiye'nin bütünlüğünün tehlikede olduğu, eyalet sistemine gidildiği Türkiye'nin 26 bölgeye bölüneceği yolunda bir dizi haber ve yorum gazete ve dergilerde yayınlandı. Daha üzücü olan bazı çevrelerce dile getirilen saplantılar ve söylentilerin dikkate alınarak bölünme senaryolarının değerlendirilip bunlara itibar edilmesidir. Birçok ülke için kalkınma ajansları ekonomik kalkınmanın öncüsü ve belirleyicisi olurken Türkiye'de böyle bir korkunun dile getirilmesi pek anlaşılır değildir. Bölgesel kalkınma ajansları bölge ekonomisinin kalkınmasına katkı sağlamakla görevlidir. Bu katkı bölgesel stratejilerin uygulanması, yerel ve bölgesel girişimcinin desteklenmesinin yanı sıra, alt yapı hizmetlerinin sunulmasına yardımcı olmayı, şirket ve işadamlarına destek ve rehberlik hizmeti sunmayı içermektedir.

Ayrıca bölgedeki işletmelerin (Ağırlıklı olarak KOBİ'lerin) ihracata hazırlanması, bölgeye yatırım yapmayı düşünen girişimciye bilgi verilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların kamudaki işlerinin hızlandırılması ve bölgesel kalkınma için öncellikli hedeflerin belirlenmesi ajansın görevleri arasındadır. Kalkınma ajanslarında bölgesel ve yerel aktörler, oluşacak planlara öncülük edeceğinden 'Merkezden yerele' yerine 'Yerelden merkeze' bir anlayış benimsenmektedir. GAP İdaresi'nin diğer illerde değil de Diyarbakır'da olmasından yanayız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 18:06:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?