8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Gazze'yi ancak Diyarbakır anlar!

DİYARBAKIR 10. KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ SONA ERDİ

Diyarbakır 10. Kültür ve Sanat Festivali, final konseriyle sona erdi. Hesen Şerif, Feryal Öney, Koma Agıre Jiyan ve Erdal Bayrakoğlu'nun sahne aldığı final konserinde Kürtçe, Türkçe, Lazca şarkılar söylendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali, Diclekent'teki final konseriyle sona erdi. 6 gün süren festivalin kapanış konserine çocuk, genç, yaşlı binlerce kişi katıldı. Konseri, Hollanda Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo ve Finlandiya Büyükelçisi Christin Ekselini, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, BDP'li ilçe belediye başkanları, Diyarbakır Demokrasi Platformu, TZP Kurdi aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kişi izledi. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Kürt kökenli sanatçı Aram Tigran'ın posterinin asıldığı konserde lazer ışıkla ve Kürtçe, "Ölümsüz ozan, biz seni unutmayacağız" yazısı yansıtıldı. Konfeti gösterisinin ardından başlayan konserde ilk sahneyi Kürt kökenli sanatçı Hesen Şerif aldı.

Kürtçe söylediği şarkılarla izleyenleri coşturan Şerif'in ardından BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk kısa bir konuşma yaptı. "Kültür sudur, topraktır. Kültür bu coğrafyanın toprağı ve suyudur" diyen Yaruk, sanatı özgürleştirmek için özgür topraklarda gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Ardından Kardeş Türküler solistlerinden Feryal Öney sahneye çıktı. Öney; Aşık Mahsuni Şerif, Neşet Ertaş ve Cem Karaca'dan türküleri ve bozlakları kendi yorumuyla seslendirdi. Barışı arzuladıklarını ifade eden Öney, "Biz hala barış istiyoruz" diyerek sahneden ayrıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Metin Kılavuz 10. yılını tamamlayan festivalin bugünlere gelmesinin kolay olmadığını bunda "etiyle tırnağıyla tüm halkın emeği" olduğunu söyleyerek, "Bu değerleri siz yükselttiniz" dedi.

"Kültür tanışmadır, barıştır, diyoruz ancak ne yazık ki silahların sesi müziğin sesinden fazla çıkmaya başladı" şeklinde konuşan Kılavuz, Gazze'de yaşananlara dikkat çekti. Kılavuz, "Gazze'yi ancak Diyarbakır anlar. Gazze Diyarbakır, Diyarbakır Gazze olmuştur" ifadelerini kullandı.

Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo da festivalin SBS'ye denk geldiğini anımsatarak sınava giren gençlere başarı diledi. "Hepinize iyi okumalar diliyorum" diyen Szabo festivalin barış huzur ve refah getirmesini temenni etti.

Konuşmaların ardından genç Dengbej Cafer sahne alarak seslendirdiği kilamlarla büyük beğeni toplarken Koma Agıre Jiyan da hareketli parçalarla nostalji yaşattı. Son olarak sahne alan Erdal Bayrakoğlu, Türkçe, Kürtçe ve Lazca şarkılarla müzik ziyafeti verdi. Laz Pavarotti lakabıyla bilinen Bayrakoğlu, her dilde seslendirilen "Çav bella" marşını Lazca seslendirdi. Bayrakoğlu'nun Kürtçe şarkılarına hep bir ağızdan eşlik edildi. Geç saatlere kadar devam eden konser hareketli şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

DİYARBAKIR 10. KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2010 Pazartesi 12:01:05
Güncelleme :7 Haziran 2010 Pazartesi 19:33:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?