7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Gelişmeleri kaygıyla iziliyoruz'

ALMAN MİLLETVEKİLİ DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Tutuklanan belediye başkanlarıyla dayanışma amacıyla Diyarbakır'a gelen Almanya Federal Parlamentosu'nun görevlendirdiği Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen "Özellikle DTP'nin kapatılması ve Kürt sorunu konusundaki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz" dedi.

Almanya Federal Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Metin Kılavuz'u ziyaret ederek halkın seçilmiş temsilcisi olan belediye başkanlarının tutuklanmasını protesto ettiklerini belirtti. 2005 yılından itibaren Alman Federal Parlamentosu'nda görevli olduğunu ve Türkiye'deki insan hakları ve demokratikleşme konularının takipçisi olduklarını söyleyen Dağdelen, "Özellikle DTP'nin kapatılması ve Kürt sorunu konusundaki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz" diye konuştu.

Dağdelen, Avrupa Birliği'ne (AB) girme sürecinde özgürlük ve demokratik hakların Kopenhag Kriterleri'ne uyması konusunda Türkiye'nin yapması gerekenleri izlediklerini ifade etti. Dağdelen tutuklu bulunan kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak'ı Alman Büyükelçiliği aracılığıyla ziyaret etmek için başvuru yaptıklarını ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını kaydetti. Demokrasi Platformu'ndaki kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyleyen Dağdelen, "İzlenimler çok korkutucu. Özellikle ne yaptıkları, hangi suçu işledikleri doğru dürüst belirtilmeyen çok sayıda çocuk tutuklunun bulunması endişe verici" ifadelerini kullandı.

Almanya'ya döndüklerinde izlenimlerinden yola çıkarak Federal Parlamento'da bir önerge hazırlayacaklarını bildiren Dağdelen, ziyaretinin amacının da bu olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Jurgen Klute ile birlikte delegasyon olarak TEKEL işçilerini dayanışma amacıyla ziyaret ettiklerini anımsatan Dağdelen, "Türkiye'deki özgürlük, emekçi hakları, sendikalaşma hakları, demokratikleşme konusunda bütünlüklü olarak Türkiye tablosunu içeren bir önerge hazırlayacağız" şeklinde konuştu.

Dağdelen dünyanın birçok yerinde tanınmış bir kent olan Diyarbakır'ın belediye başkanlığının nasıl işlediğini, yoksulluğun çok fazla olduğu bu kentte nasıl bir yol izlediklerini merak ettiği için Büyükşehir Belediyesi'ne geldiğini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Metin Kılavuz da Dağdelen'in mensubu olduğu Alman Sol Parti'nin insan hakları ve demokratikleşme konusunda yapmış oldukları çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Sol Parti'nin ve Dağdelen'in, DTP'nin kapatılma sürecinde

göstermiş oldukları çabaları takdir ettiklerini söyleyen Kılavuz, Alman heyetinin TEKEL işçilerini desteklemelerini ve emekçinin yanında tavır sergilemelerini anlamlı bulduklarını kaydetti. Kılavuz Dağdelen'e el dokuması ipek bir poşu ve kenti tanıtıcı materyaller hediye ederek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ziyarette Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Hacı Haspolat, Genel Sekreter yardımcısı Zülfü Atlı ile EMEP İl Başkanı İlhan İlbay da hazır bulundu.

ALMAN MİLLETVEKİLİ DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ ZİYARET ETTİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 11:57:05
Güncelleme :3 Şubat 2010 Çarşamba 14:16:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?