7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Genç sporculara beslenme paneli

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Spor Kulübü ile Yenişehir Belediyesi Spor Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği İnsan-Toplum Gelişiminde Spor panelinde akademisyenler genç sporculara önerilerde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan panele çok sayıda genç sporcu katıldı. Moderatörlüğünü DİSKİ Spor Basın Sözcüsü Ekrem Yeşil’in yaptığı panelde “Sporcu beslenmesi ve gençlerde beslenme” başlıklı konuya ilişkin Dicle Üniversitesi Doç Dr. Fatma Çelik sunum yaptı. Dr. Çelik beslenmenin sadece yemek yemekten ibaret olmadığını ve doğru beslenmenin öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Okul programlarının gençlerin beslenmesinin önünde engel olduğunu söyleyen Çelik, yararlarının tahmin edilmesine rağmen gençlerin fiziksel aktivite konusuna önem vermediğini ve zaman ayırmadıklarını belirtti. Vücut ağırlığına ilişkin de yanlış bilgilendirme yapıldığını söyleyen Çelik “Gençlerimize tavsiye edilen zayıf görünmek. Oysa ki önemli olan sağlıklı görünmektir” diye konuştu.

Değişik dönme ve manevralar ile tekrarlayan çarpışmaların sporcuların iskelet ve kas sistemine yük bindirdiğini anlatan Çelik doğru beslenmenin sakatlanma riskini azaltacağını söyledi. Çelik “Kaslarımızın iş yapabilmesi için gereken enerjinin sağlanması gerekir. Vücut karbonhidrat ve yağları yakarak enerji elde eder. Bu yakıt deposuna sahip değilseniz bunu yakamazsınız” diye konuştu. Sporcuların maç süresince önemli miktarda sıvı kaybettiğini ifade eden Çelik maç öncesi ve maç boyunca vücudun tüm gereksinimlerinin karşılanması ve sonrasında yerine koyması gerektiğini belirtti.



Fast food’dan uzak durun

İyi bir sporcunun mutlaka fast food tarzı yiyeceklerden uzak durması gerektiğini bildiren Çelik şunları söyledi: “Hamburger, pizza, lahmacun gibi yiyeceklerden uzak durun. Dolabınıza kola ve alkol sokmayın. Sigara kesinlikle içmeyin ve içirtmeyin. Yemeklere yeterli zamanı ayırarak eğlenceli toplantılara dönüştürün. Yemekten zevk alın”

Daha sonra Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Şefik Türk Dr. Çelik’e teşekkür ederek katılımından ötürü plaket verdi. Türk yüzde 48 genç nüfusun oluşturduğu kentte yaşadıklarını hatırlatarak “Bu bizim yükümüzün ne kadar ağır ve sorumluluğumuzun büyük olduğunu gösteriyor. Bizler geçmişte çamurlu sokaklarda spor yapmak zorunda kalıyorduk. Şimdiyse spor komplekslerimiz bulunuyor. Bu yüzden sizler çok daha şanslısınız” dedi.

Panelde “Sporda Faır Play ve Sporcu Hakem İlişkisi” ni Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Nihat Mızrak anlatırken “Psikomotor Gelişim ve Spor Psikolojisi” başlıklı konu Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Bölüm Başkanı İsmail Zubari tarafından genç sporculara aktarıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 14:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?