3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Genç tüketiciler haklarını bilmiyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO), 'Genç Tüketicilerde Tüketim Duyarlılığının Yükseltilmesi' projesi kapsamında gençlerin tüketim duyarlılığının ölçülmesi amaçlı yaptırdığı anket çalışması gençlerin tüketici hakları konusunda sınıfta kaldığını gösterdi.

Avrupa Birliği'ne katılım öncesi süreçte sivil toplumun güçlendirilmesi hibe programı kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırlayıp Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ve Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nin, Avrupa Birliği finansal desteği ile ortaklaşa yürüttükleri 'Genç Tüketicilerde Tüketim Duyarlılığının Yükseltilmesi Projesi' çerçevesinde bir anket çalışması düzenlendi. Tüketim duyarlılığının ölçülmesi amacıyla Diyarbakır'ın çeşitli semtlerinde 15-30 yaş arası bin 102 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket çalışmasında ilginç sonuçlar ortayla çıktı.

Araştırma ile, günümüz koşullarında genç tüketicilerin, bir tüketici olarak tüketici haklarına olan duyarlılıklarının hangi yönde ve hangi boyutta olduğu gözlemlenmeye çalışılırken, araştırmada Diyarbakır'da yaşayan genç tüketicilerin tüketim eğilimleri içerisinde temel haklarını bilip bilmeme konusunda ne kadar duyarlı olduğu alan araştırmasıyla tespit edilmeye çalışıldı. Yüzde 41.3'ünü kadınların yüzde 58.7'sini erkeklerin oluşturduğu bin 102 kişilik ankete katılanların büyük çoğunluğunun tüketici hakları konusunda sınıfta kaldığı görüldü.

Yapılan araştırmada çarpıcı olan gelir durumundaki farklılıklara rağmen harcamaların büyük bir kısmınının temel ihtiyaç maddesi olan gıdaya ayrıldığı tespit edildi. Araştırmada yüzde 58.9'luk kısmı gıda tüketimi yaparken yüzde 24.8'lik kısmı eğitim ve yüzde 16.3'lük kısmının da gelirlerini tekstil harcamalarına ayırdığı sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda ankete katılanların yüzde 87.5'i gıda alışverişlerinde ambalajlı ürünleri tercih ederken, yüzde 12.5'inin ise ambalajlı ürünleri tercih etmediği tespit edildi.

Yine araştırmada bazı konularda duyarlı oldukları tespit edilen gençlerin kusurlu ürün/hizmet ile karşılaştıklarında yüzde 15.9'unun hiçbir şey yapmadıkları, yüzde 77.6'sının ürün/hizmet alınan yerle görüştükleri, yüzde 3.4'ünün tüketici dernekleriyle görüştükleri, yüzde 1.1'inin tüketici sorunları hakem heyetine başvurduğu ve yüzde 2'si ise Tüketici Mahkemesi'ne başvurdukları belirlendi.

Yeni nesil gençlerin tüketici hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden, araştırmanın Proje Koordinatörü Kamuran Toktanış, "Yaptığımız araştırmada gençlerin tüketimlerini bilinçsizce yaptıklarını bununla birlikte örneklemimizi oluşturan bin 102 kişiden elde edilen bulgular dahilinde tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun tüketici haklarından haberdar olmadıklarını görmekteyiz. Bunun nedenini bölge olarak az gelişmişliğinin bir dezavantaj olduğunu göstermek mümkündür" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 14:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?