7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Göç konferansı

Diyarbakır'da gerçekleştirilen Göç ve Sosyal Belediyecilik Konferansı'nda konuşan Araştırma Görevlisi Ceren Gamze Yaşar, ODTÜ adına Brezilya'nın Porto Allegre, Hindistan'ın Kerala eyaletlerinde yaptıkları araştırmayı aktarırken "Görüyorum ki Diyarbakır da kendi özgün deneyimini yaratıyor. 10 sene sonra bu deneyimi dünyaya özgün bir deneyim olarak anlatabiliriz" dedi.

Göç alan kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi olan EKOSEP kapsamında yapılan "Göç ve Sosyal Belediyecilik" konulu konferans Dedeman Otel'de gerçekleştirildi. Sosyal belediyecilik: deneyimler ve mücadelelerin belediye, imar-kent, sağlık, eğitim, uluslararası deneyimler çerçevesinde ele alındığı konferansta, katılımcı belediyecilik anlayışının önemi öne çıktı. Yoksulluk, yoksunluk, sermayenin bölüşümü, kent konseyleri, yönetişim ve bütçenin ele alınması gibi konularda yerel yönetim anlayışlarının belirleyici rolüne vurgu yapıldı.

ALLEGRE-KERALA-DİYARBAKIR
Araştırma Görevlisi Ceren Gamze Yaşar Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Brezilya'nın Porto Allegre, Hindistan'ın Kerala eyaletlerinde yaptıkları ilginç bir çalışmayı aktardı. Bu iki eyaletin Diyarbakır'ın geçirdiği sosyal çalkantı-yoksulluk-yoksunluk-göç ekseninde büyük benzerlikler gösterdiğini ifade eden Yaşar, "Oralarda başarı sağlandı. Aynısı Diyarbakır'da neden olmasın. Görüyorum ki Diyarbakır da kendi özgün deneyimini yaratıyor. 10 sene sonra bu deneyimi dünyaya özgün bir deneyim olarak anlatabiliriz" dedi.

Sol cephe tarafından yönetilen her iki eyalette toplumsal belediyecilik, yerinden yönetim anlayışlarının hakim olduğunu söyleyen Yaşar, Kerala'nın, 1996 yılından itibaren yürütülen başarılı politikalar sayesinde bugün Hindistan'ın refahı en yüksek eyaleti konumuna geldiğini aktardı.

'KLASİK BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINI AŞTIK'
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise, son on yılda, katılımcı ve şeffaf bir belediyecilik anlayışını kentin tüm dinamikleriyle hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Geliştirdikleri belediyecilik anlayışının örnek bir model olduğunu belirten Çağdaş, "Demokratik hizmet ve katılımcı belediyecilikte önemli aşamalar kat ettik" dedi.

Demokratik hizmeti, tüm hizmet alanlarının içeriğini ve niteliğini belirleyen bir hizmet alanı olarak gördüklerini ifade eden Çağdaş "Klasik hizmet belediyeciliğini aşarak, yaşadığımız coğrafyanın tüm zenginliklerini tanıyarak, keşfederek kendimizi ve kentimizi güzelleştirme ve daha yaşanılır bir kent yaratma konusunda kararlıyız" dedi. 5393 No'lu Belediyeler Kanunu da ele alan Çağdaş, bu kanunla merkezi hükümetin yerel yönetimlere bir nevi "memuriyet dayattığı"nı ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 13:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?