7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Göçükte 2 kişi aranıyor

Diyarbakır’daki 7’nci Kolordu’ya ait lojmanlardaki Şahinkaya Apartmanı’nda kalorifer kazanının patlaması sonucu dün 4’ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti. Enkazdan 8 kişi yaralı çıkarıldı, 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Subaylar ve öğrencilerin patlamadan yarım saat önce servislerle binadan ayrılması, facianın büyümesini önledi.

DİYARBAKIR’ın Ofis Semti’ndeki 7’nci Kolordu Komutanlığı’na ait Kurdoğlu Askeri Lojmanları’nda dün sabah 5 dairenin bulunduğu bir blok, kalorifer kazanının patlaması sonucu çöktü. Enkaz altından 8 kişi yaralı kurtarıldı, 4’ü çocuk 6 kişinin cesedine ulaşıldı. 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Kurdoğlu Askeri Lojmanları’nki Şahinkaya Apartmanı’nda dün saat 08.30 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Şiddetli patlamada 5 katlı, 10 daireli binanın bir bloktan oluşan 5 dairesi yerle bir oldu. Olayın duyulması üzerine askeri ve sivil çok sayıda arama-kurtarma, ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, binada mahsur kalanları merdiven uzatarak kurtardı.

ENKAZ ALTINDAN ’İMDAT’ SESİ

Kurdoğlu Askeri Lojmanları’nda meydana gelen patlamanın ardından enkaz altında kalan 2 kişiden "İmdat" sesleri duyulması üzerine çalışmalar bu noktada yoğunlaştırıldı. Beton kırma aletleriyle seslerin geldiği yere ulaşılmaya çalışıldı. Büyük paniğin yaşandığı olayda, ekipler ilk etapta 2’si erkek 6’sı çocuk ve kadın olan 8 yaralıyı kurtarıp ambulanslarla Diyarbakır Askeri Hastanesi’ne gönderdi. Yaralıların durumlarının iyi olduğu açıklandı. İlerleyen saatlerde enkazdan 6 kişinin cesedi çıkarıldı. 6 kişinin isimleri şöyle: Halime Polat (29), kızları Rana Polat (7), Sena Polat (1), Mustafa Ünsal(8), Aybüke Demirbağ (3 günlük) ve Gamze Köse. Tüm çalışmalara rağmen Hatice Demirbağ ve Ahmet Demirbağ’a ulaşılamadı.

SERVİSLERE BİNİNCE KURTULDULAR

Yaklaşık 15 yıl önce yapılan 5 katlı binada askeri personel ve aileleriyle yaklaşık 40 kişinin yaşadığı, ancak patlama sırasında binada 16 kişi olduğu kaydedildi. 7’nci Kolordu Komutanlığı lojmanında oturan askeri personelin görev yerlerine sabah saat 08.00’de hareket eden servisle gitmesi nedeniyle enkaz altında kalanların sayısının azalmasına neden olduğu belirtildi. Lojmandaki öğrencilerin daha erken saatlerde yine servisle okula gitmesi, binada sadece askeri personelin eş ve yakınlarının bulunduğu bildirildi.

VALİLİK: KALORİFER KAZANI PATLADI

Diyarbakır Valiliği, çevredeki binaların camlarının da kırılmasına neden olan şiddetli patlamaya Şahinkaya Apartmanı’ndaki kalorifer kazanının patlamasının neden olduğunu açıkladı. Bir toplantı için Ankara’da bulunan Diyarbakır Valisi Efkan Ala, patlama üzerine kentte döndü.

Yarısı yerle bir

KURDOĞLU Askeri Lojmanları’ndaki ’Şahinkaya Apartmanı’nda dün saat 08.30 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi. Şiddetli patlamada 5 katlı, 10 daireli binanın bir bloktan oluşan 5 dairesi yerle bir oldu. Binanın ön yüzündeki mutfak bölümleri çöken duvarlar nedeniyle tümüyle açıkta kaldı. Mutfaklardaki tencereler, su bidonları, tabaklar olduğu gibi göründü.

Genelkurmay Başkanlığı’nın enkazda arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Ankara’dan gönderdiği Doğal Afet Arama Kurtarma Taburu’ndaki arama kurtarma ekibi de kente ulaşarak çalışmalara başladı.

Kapalı vana basınç yaptı

ENKAZDA yapılan ilk incelemelerde kalorifer kazanının su sirkülasyonunu sağlayan devri daim vanasının kapalı olduğu belirlendi. Kazandan kalorifer peteklerine giden suyun sirkülasyonu sağlayan vananın açılmaması nedeniyle aşırı derecede ısınan suyun, buhar basıncı ile kazan patladığı anlaşıldı. Kazanın daha önce de birkaç arıza yaptığı ve onarıma alındığı, son onarımın da önceki akşam yapıldığı belirtildi. Gece yakılmayan kaloriferin saat 04.00’den sonra çalıştırıldığını söyleyen yetkililer, "Kazanın kömürlü olması patlamanın şiddetini azalttı. Sıvı yakıtlı olsaydı, bitişikteki binayı da yıkardı" dediler.

SİVİL GÖREVLİ GÖZALTINDA

Önceki gece kazanının bakım ve onarımını yapan Mustafa Baran gözaltına alındı. Binanın kapıcılığını da üslenen 27 yaşındaki Baran’ın askeriyede görevli sivil personel olduğu belirtildi. Patlamada sabotaj ya da ihmal bulunup bulunmadığı araştırılıyor.



aa
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 09:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?