7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Görme engelliler için sesli kitap

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Engelliler Şubesi tarafından görme engelli vatandaşlara yönelik yeni bir proje başlatıldı. Projede gönüllü okuyucular sayesinde seslendirilecek olan kitaplar, ses kaydı ile bilgisayardan görme engelli vatandaşlara dinletilecek.

Görme engelliler kitap okuyamadıkları için sürekli bir gönüllü okuyucuya ihtiyaç duydukları için, bu ihtiyacı ortadan kaldırmak isteyen Büyükşehir Belediyesi sesli kitap projesi geliştirdi.

Gönüllü kitap okuyucuları tarafından özel bir ortamda sadece bir kez seslendirilen ve ses kaydı bilgisayara kaydedilen kitaplar, görme engellilere umut olacak. Bilimden sanata, ekonomiden ders kitaplarına kadar birçok alanda kitabın seslendirileceği Görme Engelliler Şubesi'nde, kurulan 23 bilgisayar sayesinde, görme engelli vatandaşlar istedikleri bilgilere istedikleri zaman ulaşabilecekler.

Şu anda tek bir gönüllü vatandaşla işe başladıklarını belirten Engelliler Şube Müdürü Medeni Alpkaya, yeni gönüllü okuyucuları beklediklerini belirterek, "Bölgemizde ilk olan çalışmayı Engelli Destek Merkezimizde başlatıyoruz. Özellikle de görme engellileri anlamak ve empati kurmak gerekir. Bir dakika gözlerimizi kapatarak görme engellilerin yerine geçip düşünmek gerekiyor. Görme engellilere kitap okunması önemli bir çalışmadır.

Özellikle bilim-kültür alanında yayınlanmış olan kitapları görme engellilere gönüllü okuyucularımız tarafından okunduktan sonra dinlenmesini sağlayabileceğimiz bir çalışmadır. İhtiyaç duyduğumuz gönüllü okuyucuların katılımlarını bekliyoruz. Gönüllü okuyucularımız ile birlikte çevirebildiğimiz kitapları okuyarak kentimizde Diyarbakır'da bulunan görme engellilere ulaştırmaya ve görme engellileri buraya davet ederek okuttuğumuz kitaplardan yararlanmayı sağlayabiliriz. Şu andaki hedefimiz 200 civarında bulunan görme engelliye bu çalışmayı sunmak, onlar ile paylaşmak. Kitap sayısına gelince, görme engellilerin yaş grubuna göre ilgileri de farklı olacağından bir araştırma da yapıyoruz. Görme engelliler okulunda yaptığımız araştırmada öğrencilerimizin hangi tür kitapları istediklerini de anlayacağız.

Diğer taraftan da engelli dernekleri ve STK'lar ile tartışıp, ön plana çıkacak olan kitap türlerini tespit ettikten sonra bu kitaplarımızı okutmaya başlatacağız. Geniş bir kitap kültürüne ulaşmaya çalışıyoruz ve ders kitaplarını da çevirmeye çalışacağız. Bunu da gönüllü okuyucularımız sayesinde yapacağız ve bunun için gönüllü okuyucularımızı buraya davet ediyoruz" dedi.

İlk olarak 23 bilgisayar ile işe başlayan Engelliler Şubesi, talebin artması durumunda kadro ve kitap sayısını genişletecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 12:07:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?