7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Günay DDT Müdürü'ne çattı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda 100 kişinin çalıştığını öğrenince müdürle tartıştı

DİYARBAKIR’a gelen Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, 28 Şubat sürecinin bin yıl süreceğini söyleyenleri bilgisizlikle suçlayarak, “Dünyada değişmeyen bir tek kural vardır, oda her şeyin değişebileceğidir. Bir şeyin bin yıl sürebileceğini iddia edenler, evrenin en temel kuralını bilmiyorlar demektir. Bence bu bilgisizliği uzun süre daha fazla konuşmak gerekmez” dedi. Diyarbakır Kültür merkezini gezen ve Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda 100 kişinin çalıştığını öğrenen Bakan Günay, “Bu tür işleri özelleştirmek gerekir. Personele verdiğimiz bu paraları amatör tiyatrolara versek, bütün bölge tiyatro olur” diye konuştu.

İncelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı havaalanında AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı. Valiliğe geçen Bakan Günay, Türkiye’ye geçen yıl 27 milyon yabancı turistin geldiğini ve dünyada bir çok ülke gerilerken, turist sayısı bakımından Türkiye’nin ileriye gittiğini söyledi. Bakan Günay, “Ancak, gelen turistlerin büyük kısmı denize kıyısı olan batı bölgelerine gidiyor. Türkiye’nin tarihi zenginliklerinin bulunduğu Güneydoğu Bölgesi’ne fazla turist gelmiyor. Buradaki tarihi değerlerimizi, sivil mimari yapılarımızı inanç, etnik ve dönem arımı yapmadan geleceğe taşımak görevimizdir” dedi.

 

‘MEM-U ZİN, KÜRTÇE- TÜRKÇE BASILACAK’

Geçmiş yıllarda Türkiye’nin çok renkliliğinin, Türkiye demokrasisini zenginleştirmek için olduğunun farkına varmadan yanlışlıklar yapıldığını belirten Bakan Günay şöyle konuştu:  “Bu nedenle tatsızlıklar ve gerginlikler yaşandı. Bunun bölge insanına da, Türkiye’nin tümüne de bir yararı olmadı. Bugünleri geride bırakıyoruz inşallah. Bölgedeki yerel diller, anlayışlar, gelenekler Türkiye’nin bir zenginliği olarak yansımaya başladı. Tiyatrolarda, sinemalarda artık dil yasağı olmayacaktır. Nasıl Türk edebiyatında geçmişten gelen özgün eserler varsa, aynı şekilde Kürt edebiyatında da geçmişten gelen özgün eserler vardır. Kürt edebiyatçı Ahmede Hani’nin Mem-u Zin eserini hem Türkçe, hem de Kürtçe basarak bu yıl içerisinde okuyuculara sunucağız.”


28 ŞUBAT YORUMU

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Ertuğrul Günay, 28 Şubat süreci ile ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:  “Dünyada değişmeyen bir tek kural vardır. O da her şeyin değişebileceğidir. Bir şeyin bin yıl sürebileceğini iddia edenler, evrenin en temel kuralı olan bu değişim ve gelişim kuralını bilmiyorlar demektir. Bence bu bilgisizliği daha fazla konuşmak gerekmez. Hiç bir zaman nehrin akışı, tarihin akışı toplumun ileriye, çoğulculuğa, demokrasiye, saydam katılımcılığa doğru ilerlemesini, hiç bir güç hiç bir biçimde sürekli karşı koyamaz. Bazı engeller olur, onlar toplumu geciktirir, bir takım gereksiz bedeller ödenir ama, sonuçta hayat ileriye doğru akar.”


MÜDÜRLE ‘ÖZELLEŞTİRME’ TARTIŞMASI

Valilik’ten sonra henüz inşaat çalışmaları süren Diyarbakır Kültür Merkezi’ni ziyaret eden Bakan Günay, gördüğü eksiklikler konusunda yetkilileri uyardı. Geziye eşlik eden Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Orkun Gülşen’e tiyatroda kaç kişinin çalıştığını soran Günay, 100 kişi olduğunu öğrenince şaşırdı. Bakan Ertuğrul Günay ile Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Müdürü Orkun Gülşen arasında şu diyalog geçti:
Bakan Günay: Devlet Tiyatrosunda kaç kişi çalışıyor
Müdür Gülşen: Yaklaşık 100 kişiyiz
Bakan Günay: Bu tür işleri özelleştirmek lazım. Sizin personelinize vereceğim parayı amatör tiyatrolara dağıtsam, bütün bu bölge tiyatro olur.
Müdür Gülşen: Oyunların niteliği nasıl olacak?
Bakan Günay: Gayet iyi olur. Yani özel tiyatrolar sizden kötü mü?
Müdür Gülşen: Kötü demedim
Bakan Günay: Benim için tiyatro önemli. Devlet mi, yoksa özel mi olması önemli değildir. Benim için tiyatro önemli, sanat önemlidir. Bizim personele vereceğimiz parayı sanata versek, doğrudan doğruya Türkiye 3’e 5’e katlanır.
Kültür Merkezindeki incelemelerini tamamlayan Bakan Ertuğrul Günay, daha sonra AK Parti il başkanlığını ziyaret etti

...
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2010 Pazar 17:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?