7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Güneş enerjili uçak projesi

Diyarbakır Meslek Yüksekokulu öğrencileri güneş enerjisi kullanan uçak projesi geliştirdi.

Bölgenin güneş enerjisi açısından zengin olmasına rağmen henüz bu enerjiden yeterli oranda faydalanamadığını belirten Diyarbakır Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Elektronik Bölüm Başkanı Dr. Abdullah Toprak, güneş enerjisinin bol olmasının akademik olarak bu enerjiyle çalışan sistemleri geliştirmelerini gerekli kıldığını belirtti.

Bölüm olarak daha önce güneş enerjisi kullanan led aydınlatma sitemi, otomatik sulama sistemleri gibi projeleri başarıyla gerçekleştirdikten sonra bu yıl öğrencilerin bitirme projesi olarak güneş enerjisi kullanan uçak projesini geliştirdiklerini kaydeden Toprak, "Hazırlamış olduğumuz model uçağın kanatlarına güneş enerjisi panellerini yerleştirip bu enerji ile uçağın motorunun çalıştırılması ve aynı zamanda uçağın kontrol mekanizmasının ve görüntüleme aygıtlarının da bu enerjiyle beslenmesi amaçlanmıştır.

Uçakta kullanılan 1100 devirli step motoru beslemek üzere bir akü sistemi akü şarj ünitesi ve gerekli servo motorlar kullanılarak sistem aktif olarak çalışır hale getirilmiştir. Sisteme bağlanacak RF kameralar ile uçak havadayken gerekli görüntüler kablosuz olarak izlenebilecektir. Video kamera, termal kamera ve infrared kamera olmak üzere 3 adet kamera yerleştirilmesi planlanmaktadır. Böylece gece, gündüz ve her türlü hava koşullarında istenilen görüntülerin alınması sağlanabilir. İleri görüntü işleme teknikleri ile desen tanıma teknolojisi geliştirilerek nesnelerin otomatik tanımlanması ve gerekli otomatik izleme sistemleri geliştirilebilir" dedi.

İleriki aşamalarda kanat yüzeyi arttırılarak daha çok güneş pillerinin yerleştirilmesinin sağlanabilineceğini aktaran Toprak, böylece uçağın havada kalış süresinin arttırılabileceğini, gündüz güneş enerjisi ile gece şarj olan akü ile beslenerek havada kalabileceğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 11:36:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?