7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Güneş Evi projesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 11 ay önce güneş enerjisi ile ilgili araştırmalar için kurulan Güneş Evi'nde çalışmalar hızlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi, Sümer Park'ta Güneş Evi'nin benzeri 150 evden oluşan güneş köyü kurmak için kolları sıvarken, güneş köyü projesi sayesinde kendi enerjisini güneşten sağlamayı ve atıklarını geri dönüşüm ile tekrar kazanabilmeyi, böylelikle kaçak elektrik kullanımını en aza indirmeyi planlıyor.

Enerjisinin tamamını kendi üreten Türkiye'nin ilk yerel yapısı olarak bilinen Diyarbakır Güneş Evi hazırladıkları projeler ile kaçak elektriğin önüne geçmek için kolları sıvadı. Kurulduğu ilk günden bu yana uyguladıkları projeler ile yerli ve yabancı birçok insanın uğrak yeri olarak bilenen Güneş Evi yeni projeleri hayata geçiriyor. Sümer Park içinde yer alan ve küçük bir ev kurgusuna sahip olan Güneş Evi'nin uygulama sonuçlarının görülebildiği ve bilinçlendirme faaliyetleri ve temiz enerji çalışmalarının yapıldığı bir araştırma merkezi olması hedefleniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'da 150 evden oluşan güneş köyü kurmak için kolları sıvadı. Diyarbakır'a yapılacak olan güneş köyü hakkında bilgi veren Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı sorumlusu Gültekin Aydeniz, Güneş Evi Uygulama ve Eğitim Parkı'nın yüzde yüz enerjisini doğal koşullarla kendi kendine üretebilen Türkiye'deki ilk Güneş Evi olma özelliğini taşıdığını ifade etti. Aydeniz, "Sahip olduğu niteliklerle doğaya hiç zarar vermeyen son derece çevreci bir yapıdır.

Bu yapı sayesinde önce Diyarbakır ilinde sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde enerji ve ekoloji konusunda aslında toplumsal duyarlılığı oluşturmayı hedeflemiştik. Ancak ülkenin tamamına yayıldı bu projemiz. Uluslararası bir boyut da kazandığını rahatlıkla söyleyebilirim. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçireceğimiz güneş köyünden önce aslında Güneş Evi ile yapılabilirliği göstermeye çalışmıştık. Güneş Evi projesi gerçekten çok kısa bir süre içerisinde benimsendi. Böyle yaşanabileceğine herkes inanmaya başladı.

Güneş köyü projesinde sosyal tanıtım alanları ile güneş okuluyla içinde bir güneş oteli ile sosyal donatı alanları ile içinde yaşayanlara son derece çevreci ekolojik yaşam şansı verecek. Güneş köyü, tamamen ihtiyaç duyduğu enerinin yüzde yüzünü kendi kendine üretecek. Isıtma ve soğutma işlemlerini kendi kendine yapacak. Tamamen doğal koşullardan oluşacak. Güneşi büyük oranda kullanacağız. Elektriğini güneşten karşılayacak bir köy olacak. Bu köy ayrıca bütün atıklarını dönüştürebilen bir köy olarak da düşünebilirsiniz. Bütün çatılarına düşen her yağmur damlasını, evlerde kullanılan atıkların tamamının bir arıtma sistemi kurularak köyün kendi atıklarını dönüştürdükten sonra ortak yaşam alanlarının yani yeşil alanlarının olmasını sağlayan bir sisteme sahip olacaktır" dedi

GÜNEŞ KÖYÜ SAYESİNDE GÜNEŞTEN PARA BİLE KAZANACAĞIZ
Aydeniz, "Bölgeler arası gelişmişlik düzeylerine baktığınızda da kaçak elektrik kullanımı buna bağlı. Bölgemizin güneşlenme açısında şampiyon olmasını da hesaba katarsak, yerinde üretme ve yerinde tüketme tıpkı güneş evimizin çatısına kurduğumuz piller sayesinde üretir duruma geldiğimizde toplum olarak zaten kaçak elektrik diye bir şeyi ortadan kaldırmış olacağız. Yenilenebilir kaynaklar açısından son derece zengin bir ülkede yaşıyoruz. Yerinde üreterek de kaçak elektriğe dur diyebiliriz. Kaçak elektrik kullanımına ihtiyaç kalmayacak. Kendi elektriğini güneşten aldığı için faturaya da ihtiyaç kalmayacak. Güneşten para bile kazanacağız" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 18:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?