5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Güneydoğu su zengini

Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın sebep olacağı susuzluk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini göstermeyecek. Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Nihat Üstündağ, bölgede 2040 yılına kadar susuzluk probleminin yaşanmayacağını söyledi.


İklim değişikliğinin yaşandığı ve bazı bölgelerde nehirlerin bile kuruduğu yerlerde halkın suyu tasarruflu kullanması tartışmalara yol açarken, DSİ 10. Bölge Müdürü Nihat Üstündağ, Diyarbakır ve bölge illerinde 2040 yılına kadar su sorunu çekilmeyeceğini söyledi. Üstündağ, Dicle Barajı'ndan beslenen içme suyu projelerinin olduğunu belirterek, "2001 yılında arıtma tesisi işletmeye alındı ve o günden beri Diyarbakır'da su sıkıntısı yaşanmadı. Barajlarda su seviyesi yüzde 80 seviyelerinde olduğu için ve Kralkızı Barajı'yla birlikte herhangi bir sorun beklemiyoruz. Diğer illerimiz içinde projelerimiz devam ediyor. Mardin ve bazı ilçelerinde yıl sonunda hizmete açacağımız projeyle saniyede 1.5 metreküp suyla 2040 yılına kadar Mardin ve ilçelerinde de herhangi bir sorun yaşamayacağız. Siirt'te Hesko kaynağına bağlı olarak Kezer çayı kaynağının devreye girmesiyle orda problemi çözdük. Şırnak'ta 50 kilometreden su getireceğiz ve projesinin bitmek üzere olduğunu da belirtmek istiyorum. Plan ve projeleri yapılan Batman'da da önümüzdeki 3 yıl içinde su sorunu yaşanmayacak. Çünkü hepsini güvenilir su kaynaklarına bağladığımız için ve uzun yıllar ortalamasını bildiğimiz için bu konuda sıkıntı yaşamayacağımızı umut ediyorum" dedi.

 
Tarım alanları için su kaynaklarının bol ama güvenli yollardan götürülemediğini belirten Üstündağ, "8 milyon hektarlık alan sulanabilir arazi niteliğinde. Bunun ancak biz yüzde 5'ine su götürebiliyoruz. Bu çok az bir rakam. Türkiye ortalaması yüzde 35 olarak düşünürsek yüzde 5'lik oran çok az bir rakam. Bunun arttırılması ve bu konudaki projelerimizin desteklenmesi gerekiyor. Bunun yanında da vatandaşlarımız, çok fazla sudan çok fazla ürün alırım felsefesi yerine, bitkinin ihtiyacı olduğu zamanlarda suyu vermenin esas olduğunu bilmeli. Bu amaçla Tarım Bakanlığı'nın ortaya koymuş olduğu hibe destekli bir çok krediye ve bu konudaki Ziraat Bankası'yla yapılan anlaşmalarla verilen damlama ve yağmurlama projelerine önem vermeleri gerekir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 17:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?