4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Güneydoğu'nun gözü Irak seçimlerinde

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu, Irak seçimlerinin Güneydoğu açısından çok önemli olduğunu belirterek, seçim sonrası huzur ve güvenlik ortamının korunması halinde, bölgenin büyük yatırımlar alacağını söyledi.

Arzu, her 3 kişiden 2’sinin işsiz olduğu bölgede yatırımların ve turizmin, işsizlik ve göç sorunlarına çözüm olacağını kaydetti. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu, İHA’ya yaptığı özel açıklamada, Irak seçimlerinin bölge ekonomisi üzerinde yapacağı etkiyi değerlendirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe artan işsizlik nedeniyle göç ve suç oranlarının gittikçe arttığını kaydeden Arzu, "Göç verdiğimiz batı illeri de bir süre sonra işsizlik sorunu yaşayacaktır" dedi.

Arzu, köyden kente yapılan göç nedeniyle vatandaşların istihdam alanı bulamayarak, toplumun dışladığı hırsızlık, uyuşturucu kullanımı ve ticareti, kapkaççılık gibi suç olaylarına yöneldiğini söyledi.

Irak seçimleri sonrasında bölgenin, işsizlik sorununun çözümü konusunda rahatlayabileceğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kutbettin Arzu, bölgenin ekonomisi üzerinde Ortadoğu pazarının büyük etkisi olduğunu söyledi. Arzu, seçim sonrası Irak’ta sağlanacak huzur ortamıyla, bölgenin ithalat oranlarında artış kaydedileceğine dikkat çekerek, "Irak, İran ve Suriye’nin yıllık ortalama ithalatı 200 milyar dolardır. Biz 200 milyar dolardan sadece 3-4 milyar dolar kazanabiliyoruz. Hükümetin, Suriye ile iyi ilişkiler içerisine girmesi bizi sevindirdi. Ancak, Irak’ta sürdürülen seçimlerin ardından sağlanacak huzur ve güven ortamıyla, ithalatımızı 20 milyon dolara çıkarabilecek kapasitemiz olduğuna inanıyoruz. Bu kapasite sayesinde bölgeye para akışı sağlanacak ve işsizlik oranı da düşmüş olacaktır. Irak’taki durum bizi çok ilgilendiriyor, çünkü günde yaklaşık 2 bin 500 araç ülkeye giriş-çıkış yapmaktadır. Eğer güven ortamı sağlanırsa, bu rakam günde 5 bin araca çıkar. Bu sayede hem ithalatımızı artırır, hem de işsizlik sorununu az da olsa çözmüş oluruz. Ne var ki, Irak’ta kalıcı bir huzur ortamı sağlanamazsa, ülkeye giden kamyon sayısı yakın zamanda 2 bin 500 yerine, 250 veya 300’lere kadar düşebilir. Bu da işsizliğe işsizlik katarak, yüzde 1000 kayba yol açacaktır" şeklinde konuştu.

"YATIRIMLAR, İŞSİZLİK VE GÖÇÜ AZALTACAKTIR"

Oda Başkanı Arzu, hızlı nüfus artışının yaşandığı Diyarbakır’a yapılacak yatırımlarla salt bölgenin değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin de kalkınacağını belirterek, "Diyarbakır’da çok hızlı bir nüfus artışı var. Köyden kente göçle birlikte, kentte istihdam alanı da daraldığı için insanlar bu kez batı illerine göç etmeye başlıyor. Kente yapılacak yatırımla sadece bölge değil, aynı zamanda Türkiye kalkınacaktır. İstihdam bulamayan vatandaşlarımız İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin ve Adana illerine göç etmektedir. Büyük kentlerin varoşlarına yerleşen bu insanlar, bu kez de sosyal sorunlarla boğuşmaktadırlar. Bu nedenle, bölgeye yapılacak yatırımlarla batı illeri de rahatlayacaktır. Yapılacak yatırımlar sayesinde iş ve aş sahibi olacak vatandaşlarımız, batı illerine göç etmeyecekler ve böylece büyük kentlerde varoşlar oluşmayacak, batı illerinde de işsizlik sorunu başgöstermeyecektir" dedi.

Bölgenin turizm potansiyelinin akılcı değerlendirilmesi gerektiğine de değinen Arzu, her 3 kişiden 2’sinin işsiz olduğu bölgede, turizm gelirleri sayesinde istihdam alanı oluşturulabileceğini söyledi. Arzu, "Eğer tarihi yerlerimizi Avrupa’ya iyi şekilde tanıtıp, konuklarımızı iyi ağırlarsak, turizmin ekonomiye büyük katkısı olacaktır. Bölgemizde çalışabilecek durumdaki vatandaşlarımız arasında her 3 kişiden 2’si işsiz durumdadır. Diyarbakır’da sanayi gelişmediği için, hizmet veren sektör çok az. İrili ufaklı 236 adet sanayi kuruluşu bulunmaktadır ve bunlar yüzde 35 kapasiteyle çalışmaktadırlar. Bu işyerlerinde yaklaşık 10 bin insan çalışmaktadır" diye konuştu.

Oda Başkanı Kudbettin Arzu, işsizlik ve göçün beraberinde kapatılması zor, derin sosyal yaralar açtığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"İşsizlik olunca, baba, çocuklarına ekmek götüremiyor. Açlıktan, yoksulluktan dolayı toplumun dışına itildiği için de toplumun benimsemediği işlere bulaşıyor. Gayrimeşru kazanç yollarına sapan işsiz mağdurlar, hırsızlık, kapkaç ve uyuşturucu gibi sosyal sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedirler. Biz ne suçlu, ne de suçsuz olan vatandaşlarımızı batıya göç ettirmek istemiyoruz. 5084 sayılı yasayla Organize Sanayi bölgemizde iş adamlarımıza bedava arsa tahsis etmeye başladık. Bugüne kadar 50 işadamı başvurdu. Bunlardan sadece 1’i faal durumda, 1’inin inşaatı sürüyor, diğerlerinden 20’si ise evraklarını tamamlamaya çalışıyor."
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu, Irak seçimlerinden çıkacak sonucu merakla beklediklerini ifade ederek, ülkede huzur ortamının sağlanması halinde Habur Sınır Kapısı sayesinde büyük ekonomik kazanç elde edileceğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2005 Salı 11:50:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?