4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Gürüz'den eski ve yeni rektöre dava

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı Kemal Gürüz, Dicle Üniversitesi eski ve yeni rektörleri ile rektör yardımcıları hakkında, üniversite tarafından gerçekleştirilen 490 ihaleden 11 ihalede devleti zarara uğratmak iddiasıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 240. maddesine istinaden dava açtı.

Diyarbakır Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve yaklaşık 3 saat süren ilk davaya, Dicle Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özaydın, Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç ile Rektör yardımcılarından Eralp Arıkan ve Mahmut Arıkan katılmazken, 19 kişi hakkında açılan davaya sadece 10 sanık katıldı.

YÖK’ün isteği üzerine Danıştay’ın TCK’nın 240. maddesine istinaden adı geçen sanıklar hakkında, devleti zarara uğratmak suçundan açtığı davada, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Genetik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ali Kelle, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi M. Recep Işık, Biyoistasitik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi M. Yusuf Çelik, Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Süleyman Daşdağ, Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Abdurahman Kaya, Ziraat Fakültesi Dekanlığı görevlisi Osman Şeker, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Mitat Bahçeci, D.Ü Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Kazım Babaoğlu, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü’nde görevli Adem Bayram ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi’nde görevli Ali Efe hazır bulundu. Sanıklardan Mehmet Recep Işık, haklarında Danıştay kararının 8. ve 9. bendlerinde belirtilen suçlamalarda bulunulduğunu belirterek, "Üzerime atılı bulunan bu suçları kabul etmiyorum. Bu suçlamalarla ilgili tarafımdan yapılan, imza altına alınan bütün işlemlerde herhangi bir kasıt ve suiistimal yoktur" dedi.

Sanık Süleyman Daşdağ, satın alma komisyonu üyeliğinin asli görevi olmadığını savunarak, "Asli görevim, öğretim üyeliğidir. Komisyonu üyeliği, idare tarafından bizlere verilmiş ve yapmak zorunda olduğum ek bir görevdir" dedi. Mehmet Yusuf Çelik, söz konusu suçlamaları kabul etmediği gibi, reddettiğini ifade ederek, "Ek olarak yaptığımız bu görevi, büyük bir mesai harcayarak dürüst bir şekilde yapmamıza rağmen, durum yanlı bir şekilde yorumlanmıştır" şeklinde konuştu.

Sanık avukatlarından Fikret Aktaş, Şeyhmus Değirmenci, Fırat Akyelin ve Erhan Şahin, müvekkillerinin hiçbir şekilde suçlu olmadıklarını ileri sürerek, "Davanın açılma sebebi, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ile Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç’un arasında geçen sürtüşmelerden kaynaklanmıştır. Çünkü YÖK Başkanı Gürüz, bununla kalmayıp, üniversitenin öğrenci yıllığında yazdığı dört mısra ile mal varlığını eksik bildirmiş olduğu iddiasıyla Rektör Canoruç’u görevden almak istemiştir" dedi.

3. Asliye Ceza Hakimi Erol Uçarlı, davayla ilgili ihale dosyalarının incelenmesi için duruşmayı 09 Aralık 2005 tarihine erteledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2005 Salı 17:17:07
Güncelleme :9 Haziran 2005 Perşembe 11:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?