8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Haburman'a AB desteği

Diyarbakır'ın Çermik Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında tarihi Haburman Köprüsü'nün restore edilmesi için Avrupa Birliği (AB) ile Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 826 bin euroluk destek sağlandı.

GAP bölgesinde sele maruz kalan alanlarda sel riskinin azaltılması programı kapsamında Çermik Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından hazırlanan ve AB Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne sunulan "Geçmişimizi Bugüne, Bugünümüzü Geleceğe Taşıyalım" isimli proje kabul edildi. Çermik Kaymakamı Murat Erkan ile AB Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında Ankara'da imzalanan protokol ile proje ile 1071 yılında yapılan ve 938 yaşında olan Haburman Köprüsü için kurtuluş oldu. Proje ile ilgili bilgi veren Kaymakam Murat Erkan, "Projemiz iki aşamadan oluşmaktadır. Projemizin 1. aşaması Sinek Çayı üzerinde bulunan tarihi Haburman Köprüsü'nün restore edilerek araç geçişine tamamen kapatılıp koruma altına alınmasıdır. Projemizin ikinci aşaması ise güvenli ve kesintisiz geçiş noktası tayini amacı ile tarihi Haburman Köprüsü'nün 200 metre ilerisinde yapılacak olan yeni betonarme köprünün yapılmasıdır. Projemizin 1. kısmı olan tarihi Haburman Köprüsü'nün restore edilerek statik ve görünüm açısından yenilenmesi proje adına, 'Geçmişimizi Bugüne Taşıyalım' olarak yansıtılmıştır. Projemizin ikinci aşaması olan yeni betonarme köprü ise bugünün insanlarını geleceğe güvenle taşıyacağı için proje adına, 'Bugünümüzü Geleceğe' taşıyalım olarak yansıtılmıştır. Sonuç olarak projemizin adı, 'Geçmişimizi Bugüne, Bugünümüzü Geleceğe Taşıyalım' projesi olarak belirlenmiştir. Projemizin toplam uygun maliyeti 826 bin 399 eurodur. Bu bedelin yüzde 90'a tekabül eden 743 bin 759.10 eurosu Avrupa Birliği
tarafından finanse edilecek, geri kalan ve yüzde 10'a tekabül eden 82 bin 639.90 eurosu Çermik Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından finanse edilecektir" dedi.

Ankara'da yapılan protokol ile çalışmalara en kısa zamanda başlanacağı bildirilirken yıl sonuna kadar projenin tamamlanması planlanıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 13:48:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?