4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Habur'u kapatmayı düşünmeyin

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, artan terör olayları yüzünden bölge imajının olumsuz etkilendiğini söylerken, "Bölgenin Irak’la 2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. ’Habur Sınır Kapısı kapatılsın’ siyasetinden vazgeçilmelidir" dedi.

DİYARBAKIR Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, terör olayları nedeniyle bölge imajının olumsuz etkilendiğini ve suni gündemler yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Bölgenin Irak’la 2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Habur Sınır Kapısı kapatılsın siyasetinden vazgeçilmelidir" dedi. Yatırımcıların şiddet ortamıyla birebir karşı karşıya kalmadığını söyleyen Kaya, son dönemde artan şehit cenazelerinden çok rahatsız olduklarını ifade etti.

TEZKERE HALKA KARŞI DEĞİL: GAP Kırsal Kalkınma Projesi’nin kapanış toplantısının ardından soruları yanıtlayan Kaya, tezkerenin Kuzey Irak’ta yaşayan halka karşı değil, örgüte yönelik olduğunu vurguladı. Kaya, "Bazı siyasi parti liderleri terör olayına yönelik ilk başta Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması gerektiğine yönünde açıklamalarda bulundular. ’Habur kapatılsın’ diye bir politika olamaz. Öncelikli olarak Irak pazarının bu bölge için önemini görmek lazım. 2.5 milyar dolarlık ihracat Irak’a yapılıyor. 300 bin tanker ve nakliye aracının yüzde 60’ı Irak’a çalışıyor. Habur kapatılırsa 200 bin kişi ev de mi oturacak?" diye konuştu.

TEŞVİKLER FAYDA SAĞLAMADI: Diyarbakır’da bölge halkının yüzde 60’ının günlük 2 doların altında gelirle yaşadığını kaydeden Kaya, bölgede yoksullaşmanın olduğunu, yoksulluk ve işsizlik sorununu da ancak yatırımın çözeceğini dile getirdi. Kaya, "Geçmişte çıkarılan teşvik ve destekler şimdiye kadar Diyarbakır’a fayda sağlamadı. Bölgeye yönelik olarak özel bir teşviğin çıkarılması gerekiyor. Ancak bu sağlandıktan sonra beklenen yatırımlar bölgeye gelir" dedi. Diyarbakır’da birinci OSB’nin dolmak üzere olduğuna dikkat çeken Kaya, ikinci OSB için çalışmalara başlandığını, Alman ve Hollandalı şirketlerin, yeni gelişen inşaat teknolojileri ile ilgili Diyarbakır’a yatırımlar yapacaklarını söyledi.

KARDEŞLİĞE KİMSE ENGEL OLAMAZ: Önceki gün 12 askerin şehid edilmesi sonrasında Türkiye genelinde yaşanan protesto olaylarına değinen Kaya, "Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altında şimdiye kadar Türk ve Kürt nüfusu birlikte kardeşçe yaşadık. Buna şimdi kimse engel olamaz, bizi birbirimize düşürecekler çıkacak. Hepimizin bu olaylara karşı soğukkanlı olmamız lazım. Bu olaylar en fazla Kürtler’e sonra da Türkler’e zarar getirir" açıklamasını yaptı. Türkiye gibi güçlü bir ülkeye yönelik provakatif eylemlerin mutlaka olacağını belirten Kaya, "Böyle bir ülke için önemli olan bu olaylara karşı duruş şekli. Bu olaylar karşısında dik durmalıyız. Küçük olaylar olarak değerlendirmemiz lazım" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 11:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?