8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Halk toplantılarına işsizlik damgası

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde 15 günde bir düzenlenen halk toplantılarına katılanların büyük çoğunluğunun iş talebinde bulunması üzerine çaresiz kalan Belediye Başkan Vekili İlhan Diken, bütün devlet kurumlarını göreve çağırarak soruna çözüm bulunmasını istedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin 15 günde bir düzenlediği halk toplantılarının 31.'sinde yine iş ve yardım talepleri öne çıkarken, Köylü Garajı esnafları da inşaat çalışmalarının bitmemesinden dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Katılımcıların tek tek dinlendiği toplantıda, özellikle elektrik, su faturalarını ödeyemeyen ve çeşitli nedenlerle mağduriyet yaşayanlar, sorunlarının çözümü için somut adımlar atılmasını istedi.

Köylü Garajı esnaflarından bir grup, garajın bitmemesinden dolayı uğradıkları zararları dile getirirken, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, inşaat çalışmalarının sona erdiğini, ancak işletmeyle ilgili yaşanan sıkıntıların gecikmeye neden olduğunu söyledi. Genel Müdür Sarı, bir hafta içinde bu sorunun da çözüleceğini kaydederek, garajın faaliyete geçeceğini açıkladı.

İş için her yolu denediğini ifade eden bir katılımcı, belediye imkanlarının olmadığını bildiğini, ancak başka çaresi kalmadığını ve bu yüzden son çare olarak belediye yetkilileriyle bu sorununu paylaşmak istediğini söyledi. Bir başka katılımcı da, 7 çocuğa sahip olduğunu ve hiçbir gelirinin olmadığını belirterek çaresizliğini dile getirirken, iş talebinde bulundu. Yine iş talebinde bulunan bir başkası ise yetkililere, "Hırsızlık mı yapalım?" diye sorarak çaresizliğini anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken, kentte her gün yüzlerce insanın iş talebiyle kendileriyle görüştüğünü ifade ederek, işsizliğin yüzde 70 civarında olduğu bir kentte belediyelerin tek başına çözüm gücü olamayacağını söyledi. Halk toplantılarıyla yüzde 40 oranında sıkıntılara çözüm geliştirdiklerini belirten Diken, kentte iş istihdamının sağlanması için çabalarının devam ettiğini dile getirdi. Diken, devletin diğer kurumlarının da bu sorunlara karşı duyarsız kalmamasını isterken, katılımcılara bu kurumların kapılarını da çalmalarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ise, kent planlamasında yapılan çalışmalarda kimseyi mağdur etmemeye çalıştıklarını ifade ederek, "Köylü Garajı'nı, ilçe terminalini ve hayvan pazarını kent dışına çıkarmakla hem trafik akışının daha iyi sağlanması hem de kent tarihini gün yüzüne çıkması amaçlanıyor.

İş istihdamı oluşturmak için çeşitli girişimlerimiz bulunmaktadır, ama kentin yüzde 70'i işsiz durumda ve bu tepkilerimizi merkezi düzeyde ortaya koymamız gerekir. Bunun çözümü belediyelerde aranmamalı. Hazineden gelen paraları belli kanallara aktarıyoruz. Kentteki işsizlik ve yoksulluğu hep birlikte merkezi yönetime göstermek daha doğru olacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 20:33:02
Güncelleme :22 Ocak 2006 Pazar 14:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?