7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Hani'de 100 köylüye inek dağıtıldı

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz beldesinde yapılan 100 adet modern ahırın tamamlanmasıyla 100 kooperatif üyesine 2'şer adet olmak üzere toplam 200 adet Holştayn ırkı damızlık gebe düve inekler törenle sahiplerine teslim edildi.

2006 yılında kurulan 'Gürbüz Beldesi, Sınırlı, Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi' projesi kapsamında 2007 yılında yapımına başlanan 100 adet modern ahır tamamlandı.

Kooperatif binası önünde hak sahibi 100 üyeye 2'şer adet olmak üzere toplam 200 inek yapılan bir tören ve kura ile dağıtıldı. Gürbüz beldesinde yapılan törene Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Kocakaya, Hani Kaymakamı Özkan Demirel, Gürbüz Belediye Başkanı Cumali Çiçek, İlçe Tarım Müdürü İlyas Kıran, Gürbüz Belde Kooperatifi Başkanı Hüsnü Kılıç'ın yanı sıra çok sayıda köylü vatandaş katıldı. Törende kısa bir konuşma yapan İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Kocakaya, "Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulmasındaki ilk amaç bölgemizdeki hayvancılığın geliştirilmesinde ve kalkınmada çok önemli bir rol üstlenmektir. İlimizde kooperatiflerle birlikte hayvan varlığımızı ve süt üretimimizi arttırmak zorundayız'' dedi.

Kocakaya, yoğun emek ve çabalar sonucunda canlı hayvan seçimi yapılan Gürbüz beldesinde kurulan kooperatif ile birlikte havancılığın da önemli ölçüde hem geliştirileceğini hem de beldenin tarım ve hayvancılık alanında ekonomisinin canlanacağını belirtti. Kocakaya, ''Kooperatif binasında proje kapsamında süt soğutma tankından tutun da her şeye kadar var. Sadece ineklerin sağılmasında kullanılan süt sağım makinesi yok. O da proje kapsamında olmadığı için. O da kısa sürede halledilecektir. Sizlerden tek isteğim devletimizin size vermiş olduğu bu hayvanlara çok iyi bakmanız. İyi ve kaliteli yem kullanın, 6 ay sonra bu hayvanlardan günlük alacağınız süt kapasitesi 20 ila 30 litredir. Bunun da beldeye olan kazancı yıllık olarak 70 ila 80 bin TL'dir. Sizlere dağıttığımız bu hayvanlar hepsi 1 yıllık garanti kapsamındadır ve geri ödemelidir. İlk 2 yıl hiçbir şey ödemeyeceksiniz. Sonraki 5 yıl içinde de borcunuzu kapatırsınız. Sakın ola ki bu hayvanları alıp satmayın. Bunun hesabını da sizden sorarız. Bunun da takipçisi olacağız bilesiniz'' diye konuştu.


ÖRNEK BİR PROJE

Süt inekçiliği projesi kapsamındaki ineklerin dağıtım töreninde kısa bir konuşma yapan Hani Kaymakamı Özkan Demirel, "Gürbüz beldemizde yaşayan siz vatandaşlarımıza sunulan imkanları çok iyi değerlendirmenizi istiyor, şimdiden hayırlı olsun diyorum. Kaymakamlık olarak beldemizde örnek bir proje olarak adlandırdığımız kooperatifte üye olan 100 çiftçi vatandaşımıza 2 şer adet olmak üzere toplamda 200 adet gebe düve inekleri sizlere kura ile teslim ediyoruz. Kurulan bu kooperatif ile beldemizin süt

sığırcılığını geliştirmeyi amaçlıyoruz. Burada yaşayan vatandaşlarımıza sunulan bu imkanlardan dolayı ekonomileri daha da fazla iyileşek. Bu proje kalkınmaya yönelik örnek bir projedir. Bu projenin şimdilik devlete olan maliyeti tam 1 trilyon TL'dir (1 Milyon TL). Size sunulan bu projeden en iyi şekilde yararlanın. Özenle bakmanız gerekiyor. Ellerinizdeki düvelerin her biri 2 ila 6 ay arası gebe ineklerden oluşmaktadır. Sizler ne kadar iyi bakarsanız o da size bir o kadar fazla süt

verir. Para kazanmanızı sağlar. Projenin uygulanmasıyla yem bitkilerinin üretimi, hayvan sağlığı, açık havada hayvancılığın beslenmesi, hijyen, süt sağımı ve süt soğutma tankı gibi modern makinelerin kullanımı ilk olarak beldemizde gerçekleşecek. Modern hayvancılığın geliştirilmesi ve istihdama yönelik kooperatifin ve bu ineklerin beldemiz için alternatif olacağına şimdiden eminim. Her birinden 6 ay sonra ortalama 30 kilogram süt elde edileceği, yılda ortalama 80 bin TL.kazanç elde edileceği açıktır.

Sağlanan bu gelirlerin daha da değerlendirilebilmesi için hak sahibi kooperatif üyelerinin iyi bir örgütlenme ve ortak hareket etmeleri durumunda çok iyi avantajların sağlanacağı kesindir" ifadelerini kullandı.

Tören kura çekimiyle sona erdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 16:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?