5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Hasankeyf için kötü haber

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi; Almanya ve Avusturya hükümetlerinin, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf'i sular altında bırakacak 'Ilısu Barajı Projesi'ne onay verdiğini açıkladı. 

Girişim, Hasankeyf'i kurtarmak için Avrupa'nın da bir mücadele alanı olduğunu ifade ederek, her yönüyle mücadele edilmesi çağrısında bulundu. 

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya hükümetinin dün açıkladığı bir kararla, yıllardır tartışılan 'Ilısu Baraj ve Hidroelektrik Santrali Projesi'ne kredi teminatını onayladığını, Avusturya hükümetinin de 8 Mart tarihinde aynı yönde karar aldığını ve kredi onayı imzası için kararı Maliye Bakanlığı'na gönderdiğini kaydetti. Ilısu Barajı Projesi'nin üçüncü ayağını oluşturan İsviçre hükümetinin de projeye onay vereceği yönünde bilgi alındığı ifade edilen açıklamada, Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan projenin kredi sorununun ortadan kalkacağı bildirildi. 

Açıklamada Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerinin bu tarih katliamından sorumlu olacakları belirtilerek, "Avrupalı şirketler ve hükümetler olmaksızın gerçekleşmesi mümkün olmayan Ilısu Barajı, 12 bin yıllık bir kültürel mirası, eşi ve benzeri olmayan Dicle Vadisi ekosistemini ve yereldeki insanların sosyal yapısını yok edecek. Avrupalı hükümetlerin aldıkları kararı şiddetle protesto ediyoruz. Son bir yıl içinde birkaç defa Ilısu Baraj Projesi'nin neden olacağı etkileri, kaygılarımızı ve bundan etkilenecek insanların proje hakkındaki düşüncelerini yanlış anlaşılmayacak şekilde ortaya koymamıza rağmen, tarih, kültür ve doğa katliamında ısrar ediliyor. Ilısu Baraj Projesi, alınacak bazı önlemlerle düzeltilecek bir proje değil, baştan sona yanlış bir projedir" denildi. 

"İNŞAAT BİTİRİLMEYECEK, BİTİRİLSE SU TUTULMAYACAK" 

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nin açıklamasında; kredi onayıyla birlikte tarih, kültür, çevre dostu herkesi yeni bir mücadele sürecinin beklediği, bu mücadelenin bir yanının Türkiye, AİHM, diğer yanının ise projeye sağlanacak krediyi onaylayan üç ülke olduğu ifade edildi. Avrupa'nın her yerinin Hasankeyf'i yaşatmak için bir mücadele alanı olacağını kaydeden Girişim, "Bu kredi onaylansa bile inşaat başlamayacak, inşaat başlasa bile bitirilemeyecek, bitirilse bile su tutulmayacak' şiarıyla tüm tarih, kültür ve doğa dostlarını dayanışmaya çağırıyoruz. Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetleri açısından sorulması gereken soru; 'Ne zamana kadar bu suça ortak olacaksınız?' olmalıdır. Kendi geleceğimizi kendimiz belirlemek istiyoruz. Kültür mirası, çevre ve sosyal yapıda kayıplar olmadan bölgesel kalkınman gerçekleşeceği bir gelecek istiyoruz" sözlerine yer verdi.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 18:09:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?