7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Hasankeyf zarar görmeyecek

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Hasankeyf'in sadece yüzde 20'lik kısmının sular altında kalacağını, bu yüzde 20'lik kısımda bulunan tarihi dokunun da hiçbir zarar görmeyeceğini belirterek, "Ilısu Projesi 80 bin kişiye iş imkanı sağlayacak" dedi.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan ve bir çok defa sivil toplum kuruluşları ve çevre gönüllülerinin eylemine sahne olan tarihi Hasankeyf Antik Kenti ile ilgili olarak DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür'den umut verici açıklamalar geldi. GAP kapsamında ödeneklerinin 7-8 kat arttığını belirten Bölge Müdürü Turkay Özgür, sulama projelerine büyük önem verdiklerini, bu projelerin tamamlanması durumunda 1 hektarlık alanda 2 kişinin istihdamının sağlanacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"10. Bölge Müdürlüğü Diyarbakır merkez olmak üzere Siirt, Batman, Şırnak ve Mardin illeri olmak üzere 41 bin 163 kilometre karelik bir alanda tarım, enerji ve hizmet sektörlerinde çalışmalarına devam ediyor. Sayın Başbakanımızın Diyarbakır'da GAP kapsamında özellikle çok ciddi ödenekler yapılacağı açıklamasıyla birlikte 2008 yılında Diyarbakır için kıyaslayacak olursak 15 trilyon olan ödeneğimiz, 100 trilyona çıkarıldı. 85 trilyon ilave bir ödenek verildi. Bakanımız Veysel Eroğlu ve Sayın Genel Müdürümüz Haydar Koçaklar'ın, destekleri ve takipleri ile bu projelerimiz ivme kazandı. Biz sulama projelerine çok önem veriyoruz. Bu sulama projeleri gerçekleştiğinde istihdama çok ciddi katkıda bulunacak. Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre 1 hektara 2 kişi istihdam edilecek. Bu açıdan bu projeler çok önemli. Diyarbakır'ın su problemini 2040 yılına kadar çözmüş bulunmaktayız. Şuan Siirt içme suyunun birinci kısmını bitirdik. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Şırnak içme suyunu da bitirmek üzereyiz. Yani orda da çalışmalarımız yüzde 75'ler civarında Batman ilimizin içme suyu proje ihalesini yaptık. Projelerimiz tasdik aşamasında."

Dış krediler ile yapılmaya çalışılan ve çevre gönüllüleriyle ile hükümet arasında Hasankeyf'i sular altında bırakacak olması nedeniyle tartışma konusu olan Ilısu Barajı ile ilgili açıklamalarda bulunan Turkay Özgür, Ilısu Barajı ile 80 bin kişiye iş olanağı sunulacağını belirtti. Hasahnkeyf'in baraj yapımında zarar görmemesi içinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Özgür, Hasankeyf'in sadece yüzde 20'sinin sular altında kalacağını, mağaraların ve tarihi mekanların bulunduğu kısmın ise suyun üst kısmında kalacağını ifade etti.
Ilısu Barajı'nın ülkenin enerji üretimi bakımından 4. büyük barajı olacağını kaydeden Özgür, şöyle konuştu:

"Yıllık 3 milyar 833 milyon kilovat saat enerji üretecek bir baraj. Bu dış kredi ile yürüyen bir baraj. Çevre, yeniden yerleşim ve kültüler varlıkları koruma adı altında görev tanımlarımız bulunmakta. Bunları ivedilikle yapmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımız çok verimli bir şeklide sürüyor. Bölgede özellikle Ilısu Barajı müthiş bir istihdam oluşturacak. Çevredeki görev tanımlarından kaynaklanan yükümlülüklerimiz yerine getiriliyor. Hepsi bitince gerçekten bölgede her anlamda bir çevreci anlayışı da hakim kılacak.

Yeniden yerleşim konusunda da özellikle Ilısu'yun bulunduğu yerdeki yerleşim yerleri, bunun örneği Ilısu köyü, 48 adet TOKİ. Vatandaşlarla görüşülüp anketler yapılarak ihaleler yapılıp yer tespiti yapılmış şuan çalışmaya başlanmış durumda. Ilısu Projesi bölgenin ikliminden tutunda çehresini değiştirecek bir projedir. Düşünün ki Ilısu 11 milyon metreküp bir suyu depolayacak. Bu su bölgenin ikliminden tutun, ağaçlandırmasına kadar etki edecek. İnsanlara yeni iş alanları oluşturacak. Su sporu, balıkçılık gibi. Dolaylı bir şekilde 80 bin kişinin istihdam edilmesine vesile olacak. Hasankeyf'in yeniden yerleşimi için çok özverili çalışmalar yapılmakta. Yeni yeri tespit edildi. Orada yolları ağaçlandırmayı yaptık. İçme suyu noktasında çalışmalarımız devam ediyor. TOKi ile olan görüşmelerimizde orda da halkın istekleri doğrultusunda modern bir Hasankeyf'i oluşturmak için Bakanımızın nezaretinde çalışmalar devam ediyor. Orda ki tarihi doku içinde çok ciddi kaynaklar aktarılmaktadır.

O konuyla ilgili de Kültür Bakanlığı gerekli çalışmayı yapmakta. En güzel şekilde tarihimizi koruyacak. Tarihimizi restore edecek çalışmalar devam ediyor. Hasankeyf'in yüzde 80'i sular altında kalmayacak. Kalan kısımlarda ise bire bir bilim adamlarımız tarafından çalışılıyor, ya taşınacak, ya da mevcut yerinde korunacak. Ama her anlamda ciddi kaynaklar ayrılmış. Orda ki medeniyetin unsuru olan tüm tarihi doku korunacak. Yeni Hasankeyf de gölün kenarında olacak. Açık hava müzesi ile kapalı müzesi ile tarihi dokusu
ile, kültürü ile muhteşem bir Hasankeyf oluşturulacak."
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 15:00:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?