7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Hayvan barınağında ameliyat

Diyarbakır'da bölgenin ilk hayvan barınağı olma özelliği taşıyan ve Avrupa Birliği (AB) standartlarında yapılan hayvan barınağında ilk kez cerrahi operasyonlara başlandı.

Ameliyat sonrası köpekler yoğun bakım servislerine ve özel odalara alınıyor. Kısırlaştırılıp sokağa bırakılan köpekler kulaklarına takılan çiple adım adım takip ediliyorlar.

Diyarbakır'da köpekler de artık ameliyat masasına yatıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağındaki köpekler önce ameliyat ediliyor sonra yoğun bakım servisine ve özel odalara alınıyor. Bölgede ilk olan ve AB kriterlerine uygun yapılan hayvan barınağında erkek köpekler cerrahi operasyonla kısırlaştırılıyor. Ayrıca sıcaklardan bunalan köpekler su ile serinletiliyor. AB standartlarında yapılan hayvan barınağında köpeklere büyük özen gösteriliyor. Aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor. Kimsesiz köpekler bakımları yapıldıktan sonra sahiplendiriliyor.

Diyarbakır'da daha önce 'Ölüm kampı' olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağı artık AB standartlarında hizmet veriyor. Daha önce hayvan barınağı denilince akla hemen hayvanların pislik içinde, üst üste, açlık, susuzluk ve hastalıklarla boğuştuğu yerler geliyordu. Ancak bütün bu olumsuzlukları akıllardan silecek özelliklere sahip barınaklar da yok değil. "Keşke bütün barınaklar böyle olsa" dedirtecek örneklerden biri de Diyarbakır'da yaşanıyor.

Üstelik daha önce 'Ölüm kampı' olarak bilinen bu barınak, hayvan severlerin yoğun çabaları sonucunda tamamen değiştirilip AB standartlarına uygun olarak yeniden inşa edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı fiziki koşulları kadar köpeklere gösterilen büyük özenle de dikkat çekiyor. Hayvanların aşıları zamanında yapılırken, gıdaları da özenle seçiliyor.

Kimsesiz yavru köpekler sokaktan toplanıp gerekli aşı ve bakımları yapıldıktan sonra sahiplenmek isteyenlere veriliyor. Tüm aşı ve tedavileri hijyenik şartlarda yapılan köpeklerin kulübeleri de oldukça modern. Minik villaları andıran ve ısı yalıtım sistemiyle inşa edilen barınaklarında mutlu bir yaşam sürdüren köpeklere askeri birliklerden de yemek desteği geliyor.

Küçük yavru köpekler ise özel mama ile besleniyor. Barınağın personeli de hayvansever bir ekipten oluşuyor. Diyarbakır- Ergani karayolunda kurulan barınakta, iki veteriner hekim, iki veteriner sağlık teknisyeni ve 17 bakıcı bulunuyor. Personel, barınaktaki 57'si yavru, toplam 355 köpeğe deyim yerindeyse gözü gibi bakıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Veteriner Daire Başkanı Nedim Yaşlı, sokaktan toplanan köpeklerin ilk etapta aşılarının yapıldığını belirterek, "Aşıları yapılan köpekler hastaysa tedavi ediliyor. Ameliyatlık bir sorunu varsa cerrahi müdahale yapılıyor. Bölgede ilk kez köpekler ameliyat ediliyor.

Merkezimizde her türlü cerrahi müdahale yapılıyor. Buradaki bakım ve kısırlaştırma işlemleri süren köpekleri belirli bir süreden sonra aldığımız yere bırakıyoruz. Barınak görevlileri köpeği bırakırken, mahalle muhtarına gidip köpeğin aşılarını yaptıklarını belirtiyor. İşlemlerden sonra köpek mahalleye bırakılıyor. Muhtara teslim edilen köpekler görevliler tarafından muhtara zimmetleniyor" dedi.

Yaz aylarında kentte hava sıcaklığının artması nedeniyle köpekleri sulama yöntemi ile serinlettiklerini ifade eden Yaşlı, "Yaz ayında kavurucu sıcaklar nedeniyle bu yıl köpeklerimizi serinletmek için günün belirli saatlerinde sulama işlemi ve yıkama işleri yapıyoruz. Bu yöntemle köpekler az da olsa serinlemiş oluyor" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınak Evi'nde görevli Veteriner Akın Koçhan ise, "Hemen her gün ameliyat yapıyoruz. Kırık, çıkık, yaralamalı trafik kazası ve kısırlaştırma gibi konularda cerrahi müdahale yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 13:10:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?