7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Hipodroma muhteşem açılış

Türkiye'nin 8. ve en büyük hipodromu olan Diyarbakır Hipodromu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı muhteşem bir törenle hizmete açıldı.

Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu'nun ev sahipliğinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ak Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu'nun yanı sıra, çok sayıda işadamı ve medya mensuplarının katılımıyla gerçekleşen açılışa, Diyarbakır halkı da büyük ilgi gösterdi.

Halk Müziği sanatçıları Bedri Ayseli ve Rojin'in konserleriyle renklenen açılışta çocuklar için ayrı etkinlik alanları oluşturuldu. Halkın büyük ilgi gösterdiği açılışa basın mensuplarının da ilgisi büyüktü.Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve beraberindeki heyet, hipodroma gelişinde TJK Başkanı Behçet Homurlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşıladı.

Kendisini karşılayan halk oyunları ekibinin oyununa kısa bir süre eşlik eden Bakan Eker, her yıl geleneksel olarak Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü tarafından karpuz yetiştiricileri arasında düzenlenen yarışmada en ağır karpuzu yetiştiren yetiştiriciler arasında dereceye girenlere ödüllerini verdi.

TJK Başkanı Behçet Homurlu'nun konuşmasıyla başlayan açılış töreninde Başkan Homurlu, Türkiye Jokey Kulübü olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in desteğiyle, Türkiye'yi atçılıkta saygın ülkelerin arasına taşımak için hergün çalıştıklarını, Diyarbakır Hipodromu gibi bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak, şehrin sosyal yaşamına renk katacak, at yetiştiriciliğinin ve yarışçılığının gelişmesinde rol oynayacak bu tesisi açıyor olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirtti.

Konuşmasında ayrıca atçılıkta Diyarbakır'ın önemine değinen Homurlu, "Bugün burada olanların akrabaları, arkadaşları ve binlerce Diyarbakırlı kardeşimiz ile 30 bin kişilik atçılık ailesinde yıllarca seyis, jokey, antrenör ve at sahibi olarak ülkemizin çeşitli kentlerinde hep beraber omuz omuza yaşıyoruz. Şimdi onlar kendi memleketlerinde de bu mesleklerini yapabilecekler ve gurbete giden yolları kısalacaktır" diye konuştu.

TJK Başkanının ardından kürsüye gelen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, Diyarbakır'ın önemli bir tesis ve önemli bir sosyal aktivite alanı kazandığını belirterek, "Çok uzun bir aradan sonra Diyarbakırlı gönlündeki at sevgisini tekrar yaşatabileceği ve bunun keyfini yarışlarda doya doya tadacağı ve eski günlerini böylesine güzel bir tesiste en mükemmel şekilde yaşayacağı güne adım atıyor, hipodromuna kavuşuyor. Ben öncelikle bu mükemmel tesisi özel gayretleriyle kazandırılmasını sağlayan bu güzel tesisi armağan eden, her türlü desteği veren Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehmet Mehdi Eker'e teşekkür ediyorum. Kendilerine şehrimize yaptığı katkıların yanı sıra bu tesis için de ayrıca saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye Jokey Kulübü de bu tesisin 2 yıl önce Bakanımızın desteğiyle yapılma kararı alındıktan sonra en kısa sürede yapılmasını sağladılar, bu iş için özel bir destek sundular. O nedenle TJK Başkanı ve yönetimine bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu tesis bizim için
gerçekten çok önemli çünkü yıllar öncesine 1920'lere kadar giden at sevgisinin Diyarbakırımızda yeniden canlanmasına imkan sağlayacak ve şehrimiz yeni bir sosyal alan sosyal yaşam imkanı bulacak. Ekonomik değeri çok üstün bu sektörde çalışanlarla birlikte yüzlerce kişi istihdam edilecek. Bu hipodrom Diyarbakır'da yeni bir ekonomik ve sosyal gelişimin merkezi olacak. Diyarbakır yeni bir marka kazanıyor, hipodromuna kavuşuyor. Bu tesisin atçılığımıza, sosyal hayatımıza ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Kurdele kesim töreni öncesinde en son konuşmayı yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ise, "Karacadağ'ın eteklerindeyiz şu anda, önümüz Mezopotamya Ovası bu topraklar güzel atlar yetiştiren güzel süvarilerin toprakları, bu topraklar küheylanların yetiştirildiği topraklar. Küheylan kadar güzel, asil ve gayretli insanların yaşadığı belde. Ve burası tarihte buğdayın ilk olarak yetiştiği topraklar. Buğday buralardan tüm dünyaya yayıldı, hububat bu topraklardan tüm dünyaya yayıldı. Bu topraklar 28 tane medeniyete beşik oldu. Tarih boyunca farklı insanları, farklı kültürleri, farklı inançları, bir arada kardeşçe barış içerisinde müreffeh bir şekilde yaşatmış olan bu topraklar tarih boyunca çok değerli atların yetiştiği topraklardı." dedi ve şöyle devam etti.

"1920'li yıllarda Diyarbakır'da at yarışları düzenleniyordu. O yıllara baktığımızda Diyarbakır'ın ilk 5 vilayeti içerisinde olduğunu görürüz. Sosyoekonomik ve kültürel anlamda o zamanlar Türkiye'nin en gözde vilayetlerindendi. Ama geçen zaman içersinde maalesef bir takım sıkıntılar yaşadık. Gelişmemiz durdu, bir takım sorunlar yaşadık. Bugün tekrar Diyarbakır'ın kalkınmasının barış, huzur içinde demokratik sistem içersinde geliştirilmeye çalışıldığı günler yaşıyoruz kardeşlerim. Bugün hükümetimiz Sayın Başbakanımız bu bölgeyi de diğer beldeleri ve bölgeleri de barış, huzur ve kardeşlik projelerinin çabalarını ortaya koyuyor. Bugün kurdelesini keserek açılışını gerçekleştireceğimiz hipodromun Diyarbakır'ın tarihi, kültürüyle günümüz ihtiyaçlarının buluşturulduğu faaliyet olarak atçılık sektörünün geliştirileceği bir mekâna kavuşuyoruz. Yaklaşık 35 yıldır at yarışı yapılmıyordu ve hiç hipodromu olmadı Diyarbakır'ın. Bugün içinde bulunduğumuz hipodrom birkaç yıl içinde kararı verilmiş, temeli atılmış ve tamamlanmış önemli bir yatırımdır. 16 milyon lira harcanarak yapılmış bir projedir. Türkiye'nin buradan başka 7 tane daha hipodromu var ve bu hipodrom en modern hipodrom projesidir. Diyarbakır Hipodromu dünyanın bütün hipodromları incelenerek eksikleri görülerek, örnek alınarak yapıldı. Yüzlerce insana ekmek kapısı olacak, sadece burada çalışanları değil yetiştiriciliği, antrenörlüğü seyisliği, sahipliği, yemcisi ve bununla ilgili bütün alanları harekete geçirecek faaliyet alanıdır. Son 2 yılda yaşanan ekonomik krize rağmen at yarıTckranlarımızı sunuyorum. Tşları konusunda. Dünyada hâsılat artışı sağlayan en önemli ülkeyiz. Türkiye'de 5 bin civarında at yarışıyor. Biz birçok şeyde olduğu gibi bu işte de merkez durumundayız. Özellikle safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda gen merkeziyiz. Ben çocukluğumdan biliyorum, Diyarbakır'da çok sayıda aile at yetiştirirdi. Türkiye'nin diğer bölgelerine at gönderirdi. Tekrar bu hipodromla bunun tesis olacağını ve hayata geçeceğini ümit ediyoruz. Değerli kardeşlerim ben bu projeden heyecan duyuyorum. Bu projeyle Diyarbakır'a önemli bir yatırım yapıldığını ve ekonomik sektörün harekete geçirildiğini düşünüyorum. O nedenle projenin gerçekleşmesinde emeği geçen TJK'nın gerek önceki yönetimine gerekse şimdiki başkanı Behçet Homurlu ile yönetim kuruluna ve kulübün asli üyelerine, at sevdalılarına profesyonel kadroya huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabi bir teşekkürü de toprakları üzerinde bu tesisi kurduğumuz Beşpınar köylülerine ve Çınar ilçesi halkına da bizlere ev sahipliği yaptıkları için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu tesisin onların ekonomik, çalışma ve sosyal hayatına da katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TJK Başkanı Behçet Homurlu, kurdele kesme töreni öncesi günün anısına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Vali Hüseyin Avni Mutlu'ya özel hazırlanmış birer makas hediye etti. Hemen sonrasında gerçekleşen kurdele kesme törenine Bakan Eker, Vali Mutlu, TJK Başkanı Homurlu ve milletvekilleri katıldı.

DİYARBAKIR HİPODROMU

23 Eylül'de resmi yarışların başladığı hipodrom Mardin yolunun 22'nci kilometresinde Çınar İlçesi, Beşpınar köyündeki 1500 dekar arazi üzerinde inşa edildi. Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip atçılık merkezi konumunda olan Diyarbakır Hipodromu'nda, yarışlar 20 metre eninde ve 1600 metre uzunluğunda kum pistte yapılıyor. Tesiste 1500 seyirci kapasiteli tribün, at hastanesi, padok, doping kontrol binası, kır kahvesi, nalbanthane, 5 bloktan oluşan toplam 120 box ahır bulunuyor.

Hipodromda yetiştiricilik ve yarışçılıkla ilgili birimlerin yanı sıra, atçılık eğitim tesisleri de bulunmakta. Bölgede atçılığın canlanmasını sağlayacak, bölge halkına yeni iş imkânları sağlayarak, ekonomik ve sosyal gelişimine de katkıda bulunacak Diyarbakır Hipodromu'nda sezon 25 Kasım 2009 tarihinde sona erecek. Haftada 1 gün Çarşamba günleri yarış yapılacak olan hipodromda, toplam 10 yarış gününde 70 koşu yapılacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2009 Perşembe 17:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?