4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Hoca'ya müjdeli haber

1994 yılında yerel seçimlerde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 1 yıl hapis cezasına çarptırılan kapatılan Refah Partisi’nin (RP) eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın, adli sicil kaydının silinmesi kararlaştırıldı.

Bingöl’de yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır 1 No’lu DGM tarafından "1 yıl hapis, 220 bin lira para cezası"na çarptırılan kapatılan RP’nin eski Genel Başkanı Erbakan hakkında açılan davanın duruşması yapıldı. Avukatlarının adli sicil kaydının silinmesi için yaptığı başvuruyu değerlendiren 4 No’lu Ağır Ceza Mahkemesi, Necmettin Erbakan’ın 3 yıl içinde aynı cürümü işlemediği kanaatine vararak, oybirliğiyle 1 No’lu DGM’nin verdiği hükmü verilmemiş kabul edip, Erbakan’ın adli sicil kaydının silinmesine karar verdi.

Kararın, "Bingöl’deki konuşması nedeniyle açılan davayla ilgili adli sicil kaydının silinmesi" yönünde olduğunu ifade eden, Necmettin Erbakan’ın avukatı Mustafa Kamalak, "Erbakan hocamızın 1994 yılında Bingöl’de yapmış olduğu konuşmayla ilgili olarak verilmiş olan mahkumiyet hükmü, sonuçlarıyla ortadan kaldırılmıştır. Dönemin ana muhalefet partisi Fazilet Partisi (FP), o kanunun, Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek, Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştür. Mahkeme talep doğrultusunda iptal kararı verdi. Bunun üzerine meclis 4616 sayılı kanunu çıkardı. Bu kanunun 2. maddesinde Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda 4454 sayılı kanunda değişiklikler yapılmıştı. O kanuna göre herhangi bir toplantıda yapılmış olan konuşma münasebetiyle işlenmiş suçların cezalarının infazı 3 yıl süreyle ertelenmişti. Kanun, bu 3 yıllık süre içinde yine aynı türden herhangi kasıtlı bir suç işlemediği takdirde, verilmiş cezaların tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılacağını bildiriyordu. Böylece daha önce verilmiş olan karar da tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmış oldu. Karar, Erbakan’ın Bingöl’deki konuşmasıyla ilgili adli sicilinin silindiği anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.

Mahkeme heyeti, "3 yıllık süre içinde sanığın kasıtlı bir suç işlemediği kanaatine vararak, 4616 sayılı yasayla değişik 4554 sayılı yasanın 2/4 maddesi gereğince, hakkında daha önce verilen mahkumiyet hükmünün vaki olmamış sayılmasına, mahkumiyet hükmünün tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına" karar verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 12:59:29
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 15:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?