4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Hollanda heyeti, Diyarbakır'da

Hollanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Henk de Haan, "Fransa ve Almanya’nın Euro’nun kullanım anlaşması kuralarına uymaması ve Romanya ve Polonya’dan gelecek olan ucuz iş gücünün yansıması nedeniyle Hollanda halkının büyük çoğunluğu ’Hayır’ oyu kullanmıştır. Bu ’Hayır’, Avrupa Birliği (AB) Anayasası içindir, Türkiye için değildi. Hollanda, Türkiye’nin müzakere tarihi alması sırasında bir söz verdi, sonuna kadar tutması gerekir" dedi.
Hollanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Henk Haan, Hollanda Ankara Büyükelçisi Sjoerd Gosses ile 9 parlamenter, Diyarbakır Valisi Efkan Ala ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Akgün ile biraraya geldi. Vali Efkan Ala’yı makamında ziyaret eden Dışişleri Komisyon Başkanı Henk de Haan, gazetecilerin Hollanda’nın AB Anayasası’na ’Hayır’ oyu kullanması yönündeki sorularını yanıtladı.
"Anayasaya ’Hayır’ oyu verenler, AB Anayasası’na ’Hayır’ dediler, Türkiye’ye ’Hayır’ demediler" şeklinde konuşan Hollanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Henk de Haan, "’Hayır’ diyenlerin büyük bir kısmında; AB’nin genişlemesinin çok hızlı bir şekilde gitmesi etkili olmuştur. ’Hayır’ diyen insanlar, Hollanda’nın otonomisini kaybedeceğini, bağımsızlığını belki kaybedeceğini düşündükleri için ’Hayır’ demişlerdir. Buna ek olarak, birliğe yeni katılacak olan Romanya ve Polonya gibi ülkelerden gelecek olan ucuz iş işgücü nedeniyle, kendi işlerini kaybedecekleri korkusu da bunda büyük bir etki oluşturmuştur. Euro kullanıldığı zaman bazı kurallar getirilmişti. Bu nedenle, Gelişme ve Stabilize Anlaşması yapıldı. Bu anlaşma çerçevesinde Avrupa Birliği’nde bütçe açığı, milli hasılanın yüzde 3’ünü geçemeyecekti. Fakat Fransa, Almanya gibi büyük ülkeler bu kuralara uymadılar. Bu anlamda da Hollanda’daki seçmenler ’Hayır’ oyu kullanmıştır" dedi.

"HOLLANDA’NIN, TÜRKİYE’YE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMASI GEREKİR"
"Hollanda halkı, kesinlikle Türkiye için ’Hayır’ oyu kullanmadı" diyen Henk de Haan, "Hollanda, Avrupa Birliği Dönem Başkanı iken, Türkiye’ye müzakerenin başlaması için tarih verildi. Bu bir sözdür ve bu sözün sonuna kadar yerine getirilmesi ve tutulması gerekir. Türkiye ile ilgili bilgilerimizi tazelemek, daha detaylı bilgiler edinmek amacıyla bu bölgeye geldik. İlk önce Ankara’da görüşmelerimiz oldu. Gelişimiz de Türk Parlamentosu’nun nazik daveti ile gerçekleşti. Bu güzel bölgede yaşanmakta olan bazı sorunlar var, bunlar ile ilgili bilgi almaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
Hollanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Henk de Haan başkanlığındaki heyet, Vali Ala ile yaptığı görüşmenin ardından, Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yurt dışı gezisinde olması nedeniyle heyet, Başkan Vekili Yusuf Akgün ile görüştü. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır arasındaki mesafeyi kısaltma arzusunu her fırsatta dile getirdiklerini belirten Akgün, "İstanbul merak edildiği kadar Diyarbakır da merak ediliyor. Son derece anlaşılır buluyoruz. Biz de bölgede yaşanılan sıkıntıları anlatma fırsatı bulduğumuz anları yaşıyoruz. Türkiye’nin çok önemli 3 kenti var; İstanbul, Ankara ve Diyarbakır. Bu kentler arasındaki mesafeyi kısaltmak arzumuzdur, her fırsata bunu dile getiriyoruz. Gelen tüm delegasyonların Diyarbakır’ı ziyaret etmelerinin, bu mesafeyi kısaltmada bir katkı sağladığını düşünüyorum. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, dinlerin, dillerin kenti, böyle geniş bir mozaiğe sahip, ancak yine sorunlarla uğraştığı gerçeği önümüzde duruyor. Yoğun yaşanan göç ile birlikte işsizlik oranı yüzde 70 oranında. Bunlarla birlikte, hala devam eden bir çatışma riski altındayız. Bu sorunların giderilmesi konusunda, mesafenin kısaltılması konusunda Türkiye Cumhuriyeti, tarihinden sonra 2 önemli şansı yakaladı. Bunlardan biri Türkiye’nin Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği sürecine dahil edilmesi, bir diğeri ise silahlı Kürt muhalefetinin silahı yöntem dışına çekmesiydi" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Akgün, Hollanda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Henk de Haan’a kilim ve Diyarbakır tarihini anlatan bir CD hediye etti.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2005 Perşembe 02:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?