3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Hükümetin GAP çıkarması

Hükümetin 6 aydır süren “Gap Eylem Planı”nı tamamladı. 5 yılda bitirilmesi hedeflenen proje için yürütelecek çalışmaları, Başbakan Erdoğan Diyarbakır’da açıklıyor.

Başbakan GAP eylem planını açıklıyor. İşte Erdoğan'ın konuşması:

"Parti ayırt etmeksizin buradayız"

Parti ayırt etmeksizin, işadamlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle buraya geldik. Hükümet olarak attığımız adım GAP Yeni Eylem Planı ile projelerin hızlandırılmasıdır. Bölgenin refahı için çok önemli bir hamleyle start veriyoruz.

"Terörür açtığı yaralar kapanacak"

Bu proje tarihe mal olacak önemli sonuçlar üretecektir. İşsizlikve göçten kurtaracak kurtuluş projeleridir. Bölücü terör örgütünün istismar ettiği sosyo-ekonomik yaralar bütünüyle kapanacaktır.Bölge insanlarımızın yaralarını saracak bu projenin hükümetimiz tarafından yapılmasından mutluluk duyuyorum.

"Türkiye'nin bütün bölgelerini kalkındıracak"

Güneydoğu Anadolu Bölgemizin başta olmak üzere Türkiye'nin bütün bölgelerini kalkındıracak projeleri açıklamanın heyecanı içerisindeyiz.

"Bir milat olacak"

Yeni Eylem planımız Türkiye için yeni bir milat olacaktır. Fikirleriyle Eylem Planı'mızın olgunlaştırılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.

"Bir rapor değil, takvimi belli bir eylem planı"

Bugüne kadar bölgeye yönelik birçok paketler ortaya atıldı. Bunların yanlış olduğunu düşünemeyiz. Bunlar sadece olması gerekenin bir bölümünü ortaya koyuyordu. Oysa önemli olan bir bütün olarak düşünebilmekti.
Populist olarak netice almak imkansız. Bugün açıkladığımız proje, rapor değil. Takvimi belirlenmiş bir Eylem Planı'dır.

"Adaleti bütün ülkeye yaymakla yükümlüyüz"

Kalkınmanın temel bir örneği kuşkusuz adalettir. Adaleti bütün ülkeye yaymakla yükümlüyüz. Her fırsatla vurguladığım olayı bir kez daha ifade etmek istiyorum Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

"Millet olarak kaderimiz bir"

Milletimizi, ülkemizi bir bütün olarak kucaklamak, 81 vilayetimizi bir görmek, birimiz için olanı hepimiz için istemek, herkes için refah ve özgürlük üretmektir amacımız. Dinimiz, inancımız, düşüncemiz, etnik kökenlerimiz ne olursa olsun millet olarak kaderimiz birdir.

"Bu cennet vatanda bütün renklerimizle hürüz"

Aynı gök kubbe altında yaşıyoruz. Bütün farklılıklarımız üzerinde bizi tek bir millet yapan yüksek değerlerimiz var. Bizi birleştiren ortak payda da Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı. Biz aynı hür ülkenin vatandaşıyız. Hepimiz kazanmak zorundayız. Bu cennet vatanda bütün renklerimizle hürüz.

"Çözemeyeceğimiz meselemiz yok"

Bu topraklarda ekmeğimizi birlikte paylaşacağız. Birbirimize yaslanarak, güvenerek sorunlarımızı birlikte aşacağız. Bu ülkenin bütün çocukları, gençleri geleceğe emniyet içinde baksınlar. Geleceğimiz aydınlıktır. Herkesin, başı dik olsun. Çözemeyeceğimiz meselemiz yoktur. Biz beraberliğimizi pekiştirdiğimiz sürece aşamayacağımız engel yoktur.

"Mayınlı alanları biz temizleyeceğiz"

Emin olunuz bu topraklar şaha kalkacaktır. Türkiye'nin bütün şehirlerinde mayınlı alanları biz temizleyeceğiz. Ama kimlerle? Sizlerle birlikte. Hep beraber.

"Sizinle gurur duyuyoruz"

Unutmayalım ki demokrasi talebi de kalkınma talebi de milletimizin ortak talebidir. Bu gerçeği anladığımızda bir meselemiz kalmayacaktır. Biz sizinle gurur duyuyoruz.

7 bölgemiz de kalkınacak

Burada attığımız adalet tohumları sadece doğuyu değil Türkiye'nin 7 bölgesini de yeşertecektir. Burada yaptığımız yatırımlar Türkiye'nin geleceğidir.

"Yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri"

Hükümetimiz dev bir adıma daha imza atmaktadır. Bu yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biridir. Yeter ki sloganlarla, asabiyetle değil akılla, ilimle, sevgiyle yüreklerimizi birleştirelim.

"Çare daha çok yatırım, daha çok üretim"

Yeter ki gücümüzü dağımayalım, demokratik siyaset her türlü sorunun tartışıldığı zemindir. Bütün sorunlarımız için çare daha çok demokrasi, daha çok özgürlüktür. Çare daha çok yatırım, daha çok üretimdir. Güvendir, istikrardır. Güven ve istikrarın olmadığı hiçbir yerde kalkınma olmaz.

"Kaybeden terör örgütü olacaktır"

Bölücü terörün insanlık dışı yüzünü herkesi tanımıştır. Terör örgütü arık hiç olmadığı kadar yalnızlaşmıştır. Topyekün bir mücadele üretiyoruz. Terörün düşmanı refah ve özgürlük ortamıdır. Kaybeden terör örgütü olacaktır. Terör örgütünün alanı daha da daralacaktır."

"Doğu'daki ne istiyorsa Batı'daki de onu istiyor"

Doğu'daki, Güneydoğu'daki kardeşim ne istiyorsa Batı'daki, Güney'deki kardeşim de onu istiyor. Türkiye bugün hızlı büyümesini kazanmış ve belli bir noktaya gelmiştir. Biz bir teşvik yasası çıkardık. Bu yasa Doğu, Güneydoğu, Karadeniz'i kapsamakta.

"Yatırımcı Güneydoğu'ya neden gelmiyor?"

Güneydoğu Bölgesi'ne yatırımcı neden gelmiyor diye sormamız lazım. Yatırımcı kendisi için güvenlikli ortam istiyor. Terörün yerleşik zemin oluşturduğu alana yatırımcı girmiyor. Yaşadık bu sıkıntıyı. Şimdi bu attığımız adımlarla olayı genişletiyoruz.

Muhalefete: Ankara'nın dışına çıkamadılar

Sivas'ın ötesine geçemeyenler sizi anlayamaz. Gelmiş geçmiş liderlere bakın. Kaç tanesi Sivas'ın doğusuna gitti. Bırakın Sivas'ı, Ankara'nın dışına çıkamadılar. İktidarımız Türkiye'de 81 vilayetin 80 tanesinde halkımızın tevecühüne mazhar olarak geldi ve yola durmadan devam ediyor.

"Biz halkımızı seviyoruz"

Biz halkımızı seviyoruz, bir ayrıma tabi tutmaksızın seviyoruz. Lazıyla, Kürdüyle, Arnavutuyla, Çerkeziyle etnik kökeni her ne olursa olsun seviyoruz.

Bölgelerarası eşitsizliği kalıdıracak 2 proje

Bölgelerarası eşitsizliği kalıdıracak 2 proje başlatıyoruz. Çukurova Bölgesi ve İzmir'de Kalkınma Ajansları'nı harejete geçirdik. Kalkınma Ajansları ve Cazibe Merkezleri bu 2 projemiz. Gaziantep, Şanlıurfa, Konya, Samsun gibi yerlerin Kalkınma Ajansları bu yıl içinde faaliyete başlıyor.

"Diyarbakır'dan başlıyoruz"

Metropoller oluşturacağız. Cazibe Merkezleri programı ile göç bölge içine yönlendirilecek. Göç edenleri bu Cazibe Merkezleri cezbedecektir. Bir kalkınma hamlesi başlatılacak. Şu andan itibaren buna Diyarbakır'da başlıyoruz.

"Yatırım 5.3 katrilyon oldu"

Trabzon ve Sivas'taki çalışmalar bu yıl başlayacak. KÖYDES ve BEYDES projesine göre susuz ve yolsuz yer kalmayacak dedik. Bugün Diyarbakır'ın yolu ve suyu olmayan köy kalmamış denebilir. 5.3 katrilyon oldu yatırım.

"Çağdaş olmak böyle olur, lafla olmaz"

2003-2008 yılları arasında 26.400 derslik yaptık Doğu illerimizde, 86 bin bilgisayar gönderdik. Çağdaş olmak böyle olur lafla olmaz. Biz bunu başardık. Ayrıca, 170 öğrenci pansiyonunu 11 spor salonunu tamamladık. Dönemimizde Doğu ve Güneydoğu bölgemizde birçok okul kurduk. Artık size söz verdik Türkiye'de üniversite kurulmayan il kalmadı. Hakkari'nin de Tunceli'nin de üniversitesi kurulmuştur.

"Birçok ayrımlar var, hanım kardeşlerim çok iyi biliyor"

Sağlıkta, 1,6 katrilyon tutarında 74'ü hastane olmak üzere 212 sağlık yatırımı yaptık. Eski usül değil. Doktor sayısında, hemşire sayısında artış kaydettik. Türkiye'de ne yaşanıyorsa Doğu ve Güneydoğu da yaşasın. Hedefi yakalamadık henüz ama gayretle çalışıyoruz. Birçok ayrımlar vardır. Bunu özellikle de hanım kardeşlerim çok iyi biliyor.

"Hastane kapısında ötelenen vatandaşım kalmadı"

Daha önce hastane kapılarında maalesef sürekli olarak ötelenen bir vatandaş vardı. Artık kalmadı ötelenen vatandaşım. Doğum sancısı çeken vatandaşım için çileli günler geride kaldı. Kışın yoğun geçtiği bu bölgelere modern paletli ambülanslar aldık. İlgisizlik varsa sistemden değil o görevi orada yapanlardan kaynaklanıyor. Bütün hastaneler vatandaşım için açık. Emekli, Bağ-Kur'lu, SSK'lı, Yeşil Kart'lı vatandaşım da dahil.

Biz bu milletin efendisi değil hizmetkarıyız. Asla ayrım yapmak olamaz. Kimse millete efendilik yapmaya kalkmasın. biz baki kalan bu kubbede hoş sedadır diyerek yolumuza devam ediyoruz. insana endeksli bir Türkiye özlemiyle yol açıktık.

"Doğu ve Güneydoğu'ya 108 bin konut yaptık"

Doğu ve Güneydoğu'ya 108 bin konut yaptık. Bunun bedeli 3 katrilyon. Kömür yardımları, öğrencilere bedava kitap uygulaması aynı şekilde. GAP bölgesinde 4 katrilyon tarımsal destek verildi.

"Vatandaş ihtiyaç duyduğunda devletin şefkat elini görsün istedik"

DSP-MHP-ANAP döneminde 73 trilyon olan hayvancılığa destek 2007 sonunda 1.3 katrilyona yükseldi. Nereden nereye? Bingöldeki kardeşim nasıl konut yapılır teslim edilir çok iyi bilirler. Vatandaş ihtiyaç duyduğunda devletin şefkat elini görsün istedik.

Farklı dil ve lehçelerde yayın

TRT'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapması mümkün oldu. TRT 3 ekranlarından Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Çerkezce yayına başladı. Kamu televizyonlarına verilen yerel dil ve lehçelerde yayın yapma hakkını 2005'te özel kuruluşlara da verdik. Diyarbakır'dan Gün Tv de buna katıldı. Ulusal veya bölgesel kanallarda yayın yapmak için başvuru yapan kuruluş olmadı. Bunu da yeni düzenlemeyle ele alıyoruz. Bugün TBMM'de görüşülecek TRT yasasıyla bir kanalı farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilmesi için tahsis ediyoruz.

"Kalkınma hamlesi buradan başlıyor"

Tüm Türkiye'yi etkileyecek kalkınma hamlesi buradan başlıyor. 1.8 milyon hektar arazinin sulanması, yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretilmesini, 3.8 milyon kişiye iş sağlanmasını öngören proje.

"Bölgede gelir seviyesi yüzde 200 artacak"

Bölgedeki kişi başına düşen gelir seviyesi yüzde 200 artacak. 1 katrilyon ek öderek sağladık. Sulama projelerinin yüzde 15'i işletmede. Yüzde 80'i planlama aşamasında devraldık.

"73 ana eylem var"

GAP eylem planında 4 ana eksen altında 73 ana eylem bulunuyor. Takvim sıkı sıkıya takip edilecek. 2008'de Diyarbakır'da 2009'da Antep ve Urfa'da Cazibe Merkezleri kuruyoruz. KOBİ'lere özel destek vereceğiz. Örneğin Batman'da 30 işletmeye 4 trilyon tutarında yeni yatırım desteği veriyoruz.

"Hasankeyf'i yok edecek kadar vatana ihanet içerisinde olamayız"

Bölgedeki üniversitelere teknoparklar kurulacak veya gelişitirilecek. Hasankeyf kurtarma projesini süratle bitireceğiz. Hasankeyf'i yok edecek kadar vatana ihanet içerisinde olamayız.

"30 bin hektarlık mayın arazi temizlenecek"

Halfetide eko-turizm projesini gerçekleştireceğiz. Diyarbakır surları onarılacak. 30 bin hektarlık mayın araziyi temizleyip organik tarıma açıyoruz.

Eğitim atağı

1865 adet yeni derslik yapılacak. Ortaokullarda okullaşma oranı yüzde 80'e çıkacak. Kilis'te Fen Edebiyat Fakültesi tamamlanıyor. Adıyaman, Batman, Mardin ve Siirt'e biner kişilik öğrenci yurdu yapıyoruz. Annelere sesleniyorum yavruları okula gitmekten alıkoymayın. Bugün ağlamak yok bugün tebessüm edeceğiz.

"17 milyon yoksulu 13 milyona indirdik"

"Efendim siz milleti dilenciliğe alıştırıyorsunuz" diyor ana muhalefet yavrusu da anası da. Biz yoksulluk içinde bırakılmış 17 milyon vatandaşı 13 milyona indirdik. Kömürünü kitabını gönderiyoruz.

"Hastane yapımları hızlanacak"

Bölge hastanelerinde koğuş sisteminden oda sistemine geçilecek. 10 bin kişiye 13 yatak düşüyor. Hedef 20 yatak olacak şekilde hastane yapımlarını hızlandıracağız.

Bölgedeki stad ve kapalı spor salonları ihtiyacı ele alınacak.

"Yağmurlama ve damlama sistemini benim ülkem GAP'ta görecek"

Cizre ve Silvan barjları için adım attık. Sulamada açık kanalet sistem kalkacak ve kapalı sisteme geçilecek. Artık yağmurlama ve damlama sistemini benim ülkem GAP'ta görecek. Topraklarımız inşallah çatlamayacak. Verim artacak. Biliim teknolojisini devreye sokacağız.

"GAP idaresi Ankara'dan bölgeye taşınacak"

Batman Havaalanı termal binasını tamamlıyoruz. Doğalgaz ve elektrik iletim sistemleri yenilecek. Sınır ticaret bölgelerini inşa edeceğiz. Konut ihtiyacının karşılanması amacıyla TOKİ taraından yoğunlaştırıyoruz. GAP idaresi Ankara'dan bölgeye taşınacak. Her üç ayda bir izleme raporu hazırlayarak üst kurula bildirecek. 1649 kilometre su kanalının bitirilmesini hedefliyoruz

Eylem planında neler var

Merkezi bütçeden ayrılacak payın yanısıra özel sektörün devreye sokulmasıyla yürütülecek projelerle birlikte yaklaşık 28 milyar YTL’lik yatırım planlandı. Meclis’ten önceki hafta geçen istihdam paketiyle de işsizlik sigortası fonu kaynaklarından GAP’a yıllık 1.3 milyar YTL aktarılmasının önü açıldı.

6 aydır hazırlanan planın ayrıntılarını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Diyarbakır’da açıklayacak. Açıklama için bölgenin tüm milletvekilleri parti ayrımı yapılmaksızın davet edildi. 9 GAP ilinin vali ve belediye başkanlarıyla sanayi, ticaret odaları başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de açıklamaya çağrıldı.

Erdoğan, “GAP Eylem Planı”nın yanısıra aynı gün diğer illerdeki öncelikli projeleri de açıklayacak. Bu kapsamda, önemli bir tarım merkezi olan Konya Ovası’na yönelik projelerle İstanbul’un içme suyu sorununu çözmeye yönelik Melen Çayı projesinin detayları da açıklanacak.

Eylem planı içinde sulama alanlarını arttırmak, baraj ve santralleri tamamlamak, mayınları temizleyerek bölgeyi organik tarıma açmak var.

GAP, dünyanın en büyük entegre kalkınma projesi. Çünkü temel hedefi bölge halkının gelir düzeyini yükseltmek, bu bölgeyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak.

..
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 15:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?