7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Husumet barışla noktalandı

Diyarbakır'da bir kan davası daha Kasaplar Odası Başkanı Şahit Şanlı'nın devreye girmesiyle önlendi. 

İskender Paşa Mahallesi'nde 6 ay önce V. Engin ile F. Gürbüz arasında çıkan kavga, Engin'in ölümüyle sonuçlanmıştı. Olayın kan davasına dönüşmemesi için girişimde bulunan ve Diyarbakır'da barış elçisi olarak bilinen Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, iki aileyi Liceliler Yasevi'nde biraraya getirerek barıştırdı. Barış törenine oğlu öldürülen Hacı Mehmet Engin, F. Gürbüz'ün babası Hacı Vezir Gürbüz, Ticaret Odası Başkanı Kutbettin Arzu, eski siyasetçi ve yazarlardan Canik Yıldırım ve çok sayıda aile yakını katıldı. 

Bugüne kadar 419 kan davasını barışla sonuçlandıran Kasaplar Odası Başkanı Şanlı, kan davalarının ceviz kabuğuna sığmayacak kadar küçük bahanelerden çıktığını belirterek, "Bölgemizdeki huzur ve güven, birlik ve beraberlik, kardeşin kardeşi affetmesi için en büyük görevi yapan basına teşekkür ederim. Bölgemizde bulunan bütün davalar ufak bir nedenle büyür. Bütün bu davalarımızı ceviz kabuğunun içine koysak, dolmaz. Huzurunuzda iki aileye, hele hele Hacı Mehmet Engin'e bölgemize verdiği mesajdan dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi bir genç çocuğunu yitirdi, ama ben başka annelerin ciğerinin yanmasını istemiyorum. Birileri kötülük yaptıysa siz iyilik yapacaksınız. Birileri eksik yaptıysa, siz eksikliği tamamlayacaksınız. Bizim bölgemizin husumeti başka bölgelere benzemiyor. Mesela Karadeniz'de yanlışlıkla vurulan bir kişiden, sadece vuran mesuldür. Ama burada tüm ailesi, annesi, babası, dayısı ve kardeşi sorumlu tutuluyor. Bunların suçu nedir? Bizim bunları bölgemizden, aramızdan kaldırmamız gerekiyor" dedi. 

Eski siyasetçi ve yazar olan Canik Yıldırım ise barışın olmadığı yerde kavganın olacağını, bunun için öncelikle ülkedeki barışın sağlanması gerektiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 17:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?