4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

İHD, kaçırılan askerin bırakılmasını istedi

Tunceli'de PKKKONGRA-GEL tarafından kaçırılan Jandarma Er Coşkun Kıran'ın hayatından endişe duyduklarını açıklayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, "İnsanın yaşam hakkını tehdit eden bu ve benzeri eylemleri kabul edilemez buluyoruz. Kimden ne şekilde gelirse gelsin, her türlü şiddet eylemini kınıyoruz. Jandarma Er Coşkun'un bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Bölgede uzun yıllar boyunca yaşanan hak ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulunan insan hakları savunucuları, Tunceli'de PKKKONGRA-GEL  örgütünün yol kesme olayını kınadığını açıkladı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
"Tunceli-Pülümür Karayolu'nda seyahat eden araçları durdurarak, yolcular arasında bulunan ve iznini kullanmak üzere memleketine gitmekte olan Jandarma Er Coşkun Kıran'ın silahlı militanlarca alıkonulması olayından kaygı duyuyoruz. İnsanların seyahat hakkı, kişi güvenliği hakkı ve yaşam hakkını tehdit eden bu ve benzeri eylemlerin kabul edilemez olduğunu ifade ediyoruz. Her türlü şiddete karşı durmanın temel insan hakları ilkelerinden olması vesilesiyle, kimden kime ne amaçla yönelirse yönelsin, her türlü şiddet eylemini kınıyoruz."

Herhangi bir kimsenin yaşam hakkı üzerinden belli bir çıkar elde etmeye yönelik girişimleri, demokrasi ve insan hakları gibi meşru taleplerle bağdaştırmanın mümkün olmadığını ifade eden Demirtaş, "Hürriyetinden yoksun bırakılarak, kişi güvenliği hakkı ihlal edilen ve can güvenliği tehdit altında olan Jandarma Er Coşkun Kıran'ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Coşkun Kıran'ın koşulsuz ve tartışmasız bir şekilde serbest bırakılması için İHD Diyarbakır Şubesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtiyor; demokratik kamuoyunu, her koşulda insan haklarını cesaretle sahiplenmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Tunceli-Pülümür Karayolu'nda terör örgütü PKKKONGRA-GEL tarafından kaçırılan Jandarma Er Coşkun Kıran'dan 2 günden bu yana haber alınamıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 11:21:50
Güncelleme :17 Temmuz 2005 Pazar 10:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
CÜNEYT AKMAN IP: 85.98.66.xxx Tarih : 18.07.2005 16:05:14
ELİ SİLAHLI MİLİTAN DEĞİL BAŞKAN ELİ SİLAHLI TERÖRİST T E R Ö R İ S T.....