3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İl halk kütüphanesine yoğun ilgi

Valilik, belediye ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan okuma yazma kursları ile okur yazar oranın yüzde 95'lere çıktığı Diyarbakır'da okuma alışkanlığı her geçen gün artıyor. İl Halk Kütüphanesi'ni 1 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin kişi kitap okumak için ziyaret etti.

Yüz yıllık Osmanlıca, Farsça, Arapça el yazmalı eserlerin yanı sıra 37 bin adet edebiyat, roman ve araştırma kitabının bulunduğu Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi'ne ilgi her geçen gün artıyor. İnternetin kentte gelişmesine rağmen çoğunluğu lise ve üniversite öğrencisi olan vatandaşlar kütüphanedeki zengin kaynaklardan yararlanıyor. Gezici kütüphane aracı ile kitabı köylerde vatandaşların ayağına kadar götürdüklerini ifade eden Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi Müdürü Abdulmecit Haksever, "Kentte kitap okuma alışkanlığı hız kazandı. 2006 yılında 330 bin kişi kütüphanemizi ziyaret ederken bu sayı 2007 yılında 454 bine yükseldi. 2008 yılının ilk 5 ayında ise yaklaşık 65 bin kişi kitap okumak için bize başvurdu. Kitaba olan sevgi bizi mutlu ediyor. Kentte yaşayan öğrenci, esnaf ve araştırma görevlileri günün belirli saatlerinde kütüphaneye gelip isterse burada isterse de kitabı ödünç olarak götürdükleri evlerinde okuyabiliyor. Kitap okumak isteyen bütün vatandaşlara kolaylık sağlıyoruz. Vatandaşların talep ettiği eserler görevlilerimiz tarafından hemen temin ediliyor" dedi.

Kütüphanede de açılan internet odası ile vatandaşların internete ücretsiz girmelerini sağladıklarını belirten İl Halk Kütüphanesi Müdürü Haksever, ''Kentimizde yaşayan 9 bin görme engelli için hazırladığımız 'Konuşan Kitap Projesi' Kültür Turizm Bakanlığı tarafından kabul edildi. Çok yakın zamanda görme engelli vatandaşlarımız sesli ortamda kitap okuyabilecek'' ifadelerini kullandı.

Kütüphanecilik biliminin, insanlarla bilgi kaynakları arasında verimli bir ilişki kurarak toplumun kültürel, sosyal ve teknik açıdan kalkınmasını sağladığını ifade eden İl Halk Kütüphanesi Müdürü Haksever, "İnsan hayatının sürekli geliştirilmesi ve sürdürülmesinde en temel gereksinimlerden biri olan ve içinde bulunulan çağa adını veren bilgi, kütüphanecilik biliminin odak noktasıdır. Kütüphanecilik bilimi, insanlarla bilgi kaynakları arasında verimli bir ilişkinin kurularak toplumun kültürel, sosyal ve teknik açıdan kalkınmasını sağlar" şeklinde konuştu.

Yılda yaklaşık 500 bin okuyucunun ziyaret ettiği Diyarbakır Halk Kütüphanesi'nde Osmanlı döneminden kalma 700 yıllık tarihi el yazmalı eserler, yoğun ilgi nedeniyle kameralı sistem ile korunuyor. Kitap hırsızlığını önlemek için kurulan kamera sistemi sayesinde, okuyucu ve personel sürekli takip ediliyor.

.
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 12:26:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?