7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İlaç vurgunu iddialarına cevap

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan'ın bazı ilaçların "4 bin yıl" bazılarının "152 yıl" bazılarının da "27 yıllık" ihtiyacı karşılayacak miktarda satın alındığını söylemesi üzerine eski yönetim bir basın açıklaması yaparak iddiaları yalanladı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sait Alan'ın üniversite ilaç ve serumlarının fazla alındığını iddia etmesinden sonra eski rektör bir basın açıklaması yaptı. Sabah saatlerinde üniversiteden görüntü almak isteyen basın mensupları Başhekim Doç. Dr. Sait Alan'ın talimatı ile güvenlikçiler tarafından engellendi.

Üniversite eski yönetimi konu ile ilgili olarak üniversite önünde bir basın açıklaması düzenlemek istedi. Bunu duyan Rektörlük eski yönetimin üniversite önünde açıklama yapmasına izin vermedi. İddialar ile ilgili olarak Prestige Oteli'nde bir açıklama yapan Dicle Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek başhekimin açıklamasının ardından kendilerinden görüş alınmadığı için basın mensuplarına tepki gösterdi. Canoruç şunları söyledi.
"Bu iddialar ortaya atılınca ne hukuka ne vicdana önem verilmeden yapılıyor. Şaşırmış durumdayım. Ne amaçla yapıldığını bilmiyorum. İnsanları zan altında bırakmayalım. Hiçbir şekilde bir yere intikal etmemiş söylentileri basın hemen yayınlıyor. İnsanlar zan altında kalıyor. Buna kimsenin hakkı yoktur. O haber geçilmeden kimse gelip bizden görüş almadı. Bir kişi bir iftira atıyor. Bunu bütün medyaya bildirmek vicdani değildir. Bu olaylar hem Diyarbakır hem üniversite için yazık oluyor. Bu haberi araştırmadan nasıl servis yapabilirsiniz? Gerçek haberlerin üstüne hepimiz birlikte gidelim. Gerçekleri ortaya çıkarmak hepimizin görevidir. Eski yönetimin haberi olmadan bir kişinin verdiği söylemleri tek taraflı olarak geçmek doğru değildir. İlk önce soruşturma açılır üstüne gidilir. Doğruysa haber yapılır."

"10 AYLIK İLAÇ İHTİYACI 4 BİN YIL OLARAK SUNULMUŞTUR"
Eski Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Güngör Ateş, 10 aylık ilaç ihtiyacının 4 bin yıl olarak sunulduğunu belirterek, "Hastane eczanesinde satın alınan ilaçlar tane bazında alınır ve stoklarda adet hesabıyla tutulur olmasına rağmen sanki kutuymuş gibi sunulmaktadır. 2008 yılının son 2-3 ayında hastane eczanesine giren bir kısmı daha önce eczanede bulunmayan ilaçların nasıl olup da bir yıllık sarfından bahsedilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı yayınladığı tedavi uygulama tebliğleri ile

2008 yılı Ocak ayından sonra hastane tüm ilaç ve medikal malzemelerin bulundurulması zorunluluğu getirilmiştir. Bizim iddiamız ise 3-6 ay içerisinde ilaç almamaları durumunda hastane eczanesinde ilaç kalmayacaktır. Hastanede günde bin serum kullanılıyor. Hastane başhekimi ise fazla serum alındığı ve yer kalmadığı için dershanelere taşındığını söyledi. Halbuki; yeni yönetim tarafından bütün depolar boşaltıldı ve serumlar onların kararı ile dersaneye taşıtıldı. Peki, tüm bunlar ortada iken bile bile neden böyle bir açıklama yapma gereği duyuldu. Yönetime geldikleri Ağustos ayından itibariyle aylık gelirlerimiz azalmıştır" dedi.

"ŞU AN SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTIR VE OLAYLA İLGİLİ BİR KOMİSYON KURDUK"
Hastane Başhekimi Sait Alan ise "Şu an soruşturma başlatıldı. Gerekenler yapıldı. Şimdi biz Ağustos ayında göreve geldiğimizde denetim amaçlı bir inceleme başlattık. Depolara ve eczanelere. Bir komisyon kurduk. Bir aydan fazla bir zaman içerisinde bütün malzemeleri tek tek değerlendirdik. Birçok ilaç fazla alınmıştır. Bunlar da şu an kullanılmamış durumda. Bir soruşturma başlattık. Bunlar da iddia değil belgeli şeylerdir. Soruşturma incelendiğinde bilgiler vereceğiz. Şimdi 14 bine yakın miladı geçmiş ilacımız var. Soruşturma sonucunda hepsi ortaya çıkacak. Bizim şu anki soruşturma kapsamı dışında yüzlerce ameliyat ipliği eski rektörlük tarafından imha edilmek üzere gönderilmiştir. Milyonlarca liralık vurgun söz konusu. Yaklaşık 15 kişilik bir komisyon oluşturduk. Miladı geçmeyen ilaçların büyük bir kısmını firmalara iade ettik. Diğer ilaçları da imha edeceğiz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 15:34:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?