7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İlk durak Diyarbakır

Goethe Enstitüsü'nün, "Kültür Köprüleri" programı çerçevesinde, Türkiye'de 24 kenti ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de - Türk Edebiyatı Avrupa'da" (European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesinin ilk durağı Diyarbakır olacak.

Projenin tanıtımı, 3 Mayıs 2009 Pazar günü TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Norbert Lammert ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Dr. Katalin Szili'nin katılımlarıyla İstanbul Tarabya'daki Alman Büyükelçiliği Yazlık Rezidansı'nda düzenlenecek basın toplantısıyla gerçekleştirilecek. Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen projeye ev sahipliği yapacak ilk kent ise Diyarbakır. Diyarbakır'da 5-9 Mayıs 2009 tarihleri arasında yer alacak etkinlikler kapsamında; çeşitli ödüller almış iki Alman yazar Jutta Richter ve Thorsten Becker üniversite ve liseli gençlerle söyleşiler gerçekleştirecek.

Yazarlar, Türkçe'ye çevrilmiş yapıtlarından parçalar okuyacaklar. Caz ve oryantal müziği başarıyla bir araya getiren Rolf Zielke ve Mustafa Boztüy İkilisi bir konser verecek. Programda, Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliği ile düzenlen ve Dieter Sauter'in çektiği fotoğraflardan oluşan "Türkiye'den İnsan Manzaraları" Sergisi ve Dicle Üniversitesi Sinema Kulübü işbirliğiyle gerçekleştirilen kısa film gösterimleri de yer alıyor. "Yollarda Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri"nde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir "Gezici Kütüphane" eşlik edecek. Video atölyeleri ve internette düzenlenecek web forumları ile Diyarbakırlı gençler Avrupa'da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle doğrudan tanışma olanağını bulacaklar.

5 Mayıs 2009, Salı akşamı saat 18.00'de Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın katılımlarıyla program gerçekleşecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 12:19:50
Güncelleme :1 Mayıs 2009 Cuma 12:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?