8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

İlk kez doktor gördüler

29 Mart yerel seçimleri sonrasında köy statüsüne kavuşan Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Giraylar köyü sakinleri, köylerinde ilk kez doktor gördüler.

Alitaş köyünün mezrası iken 29 Mart yerel seçimlerinin ardından köy statüsü kazanarak Giraylar ismini alan köyde Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine yakınlığı nedeniyle tüm vatandaşlar Siverek nüfusuna kayıtlı. Yıllarca Ergani ile Siverek arasında sıkıştıklarından dolayı devletin bu ıssız köyde kendilerini unuttuğunu ifade eden köylüler, Ergani Sağlık Grup Başkanlığı'ndan gelen sağlık ekiplerini köylerinde görünce şaşkınlık ve sevinç duygularını bir arada yaşadılar.

Yıllar sonra köylerinde ilk kez doktor gören köylüler, Ergani Sağlık Grup Başkanlığı tarafından görevlendirilen doktorlar tarafından sağlık taramasından geçirildiler. Köydeki hemen her evde 10- 15 çocuk sahibi olan vatandaşlara şifa elini uzatan hekimler, aile planlaması ve doğum kontrol yöntemleri konularında da köylüleri bilinçlendirdiler. Bu ıssız köyde devletin kendilerini unuttuğunu ileri süren Giraylar Muhtarı Sefer Giray sorunlarını şöyle dile getirdi:

"Bu köyde insanlarımız ilk kez bugün doktor gördüler. Bu zamana kadar hamile kadınlarımız düşük yapıyorlardı. Yıllar sonra köyümüze gelen doktorlarımıza teşekkür ediyoruz; ancak sorunlar bir seferlik değil. Bu yüzden köyümüze sağlık evi yapılmasını istiyoruz. Köyümüzde elektrik hariç, medeniyete ait hiçbir şey yok. Su ihtiyaçlarımızı 2 kilometre uzaklıkta olan kuyudan taşıma yoluyla karşılıyoruz. Kadınlarımız her gün 3- 4 kez bidonlarla bu mesafeden su taşıyor.

Yol deseniz, o da yok. Ergani'ye bağlı olmamıza rağmen yolumuz olmadığından Pazar ihtiyaçlarımız için bize en yakın yer olan Siverek'e gitmek durumunda kalıyoruz. Oysa biz istiyoruz ki; alışverişlerimizi Ergani'den yapalım, Ergani kazansın. Köylülerin çoğunun nüfusu Siverek'e kayıtlı olduğu için bazı resmi işlemlerimizi Siverek'te yapmak durumundayız. Ancak Ergani'ye bağlıyız. Arada kaldık. İlçe Kaymakamlığımızdan hizmet konusunda söz aldık. Köyümüze yapılan bu ziyaret bizleri umutlandırmıştır. Devletimizden beklentilerimiz; su, yol ve sağlık
ocağıdır."
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 14:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?