2
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

İlk kez yürümediler

Atatürk'ün Diyarbakır'a gelişinin 75. yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanırken, artan terör olayları nedeniyle bu yıl ilk defa askeri yürüyüş yapılmadı.

Tören Diyarbakır Garı bahçesinde Vali Mustafa Toprak'ın gelişi ile başladı. Toprak’ın gelişinin ardından protokol, Atatürk'ün Diyarbakır'a geldiğini temsil eden treni karşıladı. Trenden inen gaziler, Vali Toprak’a Türk bayrağını teslim etti.

Vali Toprak, öperek aldığı Türk bayrağını, ortaokul öğrencisine teslim etti. İlköğretim öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından Vali Toprak günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Toprak, "Yüce önderimizin vefatından tam bir yıl önce 15 Kasım 1937 tarihinde Diyarbakır Garı'na teşrif etmiş ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Diyarbakır'da da halk tarafından büyük bir coşku ve sevgi gösterileri ile karşılanmıştır. Yıllar süren milli mücadele döneminde yüzlerce şehit verme pahasına atasını yalnız bırakmayan Diyarbakır halkı cumhuriyet döneminde de aynı hassasiyeti göstermiş 15 Kasım 1937 tarihinde büyük komutan ve eşsiz devlet adamını ağırlama lütfüne ererek ilerleme hamlesini başlatmıştır. Ulu önderimiz Atatürk 75 yıl önce bugün halk evinde yaptığı konuşmada Diyarbakır halkına şu sözlerle seslenmiştir, '20 yıl sonra dünyanın en güzel ve modern bir binası içinde beşeriyetin medeni bir halkı huzurunda duyduğum zevk ve saadetin ne kadar büyük olduğunu kaydetmekle bahtiyarım.' Diyarbakır halkı kendisine minnettardır kendisine yürekten bağlıdır. Diyarbakır halkı ile omuz omuza vererek çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için çizdiğin yolda emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Daha sonra Ofis semtinde bulunan Anıt Parkı'na gelen protokol burada 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk büstüne çelenk sundu. Çelenk sunma törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir yetkilinin katılmaması dikkat çekti.Törene, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, askeri erkan, kamu kurum müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.Öte yandan son dönemlerde artan terör olayları nedeniyle, bu yıl ilk kez asker yürüyüşü yapılmadı. 

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2012 Perşembe 16:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?