5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

ILS cihazı faciadan 4 yıl sonra geldi

Kış aylarında yaşanan yoğun sis nedeniyle sık sık uçuş iptalleri yaşanan Diyarbakır Havaalanına ILS cihazı alındığı bildirildi.

Diyarbakır'da 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının meydana geldiği 8 Ocak 2003'ten beri gündemde olan Diyarbakır Havaalanına ILS cihazının alınması konusunun sonuçlandığı bildirildi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, AA muhabirine yapıtğı açıklamada, görüş mesafesinin yeterli olmadığı durumlarda uçuşları mümkün kılan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanına kurulması konusunun olumlu sonuçlandığını söyledi.

Seyitoğlu, cihazın satın alındığını ve teknik düzenlemelerden sonra alana kurulacağı yönünde kendilerine bilgi verildiğini kaydetti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri ise satın alınan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanında yapılacak teknik düzenlemeler tamamlanıncaya kadar Ankara Esenboğa Havaalanında tutulacağını belirterek, ''Cihazın kurulabilmesi için alanda teknik düzenlemeler yapılması gerekiyor. Düzenleme işi DHMİ Genel Müdürlüğünce ihale edilecek. Bu iş tamamlanınca cihaz kurulacak. Ancak cihazın kurulması 2007 kasım ayını bulabilir'' dediler.

-200'E YAKIN UÇUŞ İPTALİ YAŞANDI -

Öte yandan ILS cihazının bulunmayışı nedeniyle sisli havalarda yapılan uçuş iptallerinden yakınan çeşitli hava yolları firmalarının yetkilileri ise iptallerin firmalardan kaynaklandığını düşünen yolcularla sık sık sorunlar yaşadıklarını söylediler.

Diyarbakır Havaalanı çevresindeki derelerin kışın yoğun sis ürettiğini ve bir yılda 200'e yakın uçuş iptali yaşandığını anlatan yetkililer, şunları söyledi:

''Günde 11 uçağın kalktığı havaalanında günlük 3 bin 500 yolcu taşınıyor. Ancak ILS cihazı bulunmadığından sisli havada uçuşlar yapılamıyor. Sadece 2006 şubatında sis nedeniyle 16 gün boyunca uçuşlar yapılamadı. 2006'da özellikle ocak ve şubat aylarında olmak üzere toplam 200'e yakın uçak seferi iptali yaşandı ve yaklaşık 6 bin yolcu mağdur oldu. Çevre illerden gelen yolcuların mağduriyeti daha büyük oluyor. Bunun ticarete olumsuz etkisi büyük oluyor. Yolcuların kimisi iş görüşmelerine, kimisi gireceği ihaleye yetişemiyor. 2003'te aynı nedenle uçak kazası yaşadık. Bu kazanın üzerinden 4 yıl geçti. ILS cihazının vakit kaybedilmeden kurulmasını istiyoruz.''

8 ocak'ta 2003'teki kazada 70 kişi ölmüştü

8 Ocak 2003 tarihinde İstanbul - Diyarbakır uçuşunu yapan TK-634 sefer sayılı Türk Hava Yollarına bağlı uçak saat 18:19 sıralarında Diyarbakır Askeri Hava Alanı 34 nolu pist başına 900 metre mesafede, inişe geçerken düşmüş, kazada ikisi pilot, üçü kabin görevlisi ve 70'i yolcu olmak üzere 75 kişi hayatını kaybetmiş, 5 yolcu da ağır yaralı olarak kurtulmuştu.

aa
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2007 Salı 13:19:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?