7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İneklere klasik müzik

DİYARBAKIR'DA İNEKLER MÜZİK DİNLEYEREK SÜT ÜRETİYOR

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hibe desteği ile kurulan tesiste ineklere belli aralıklarla klasik müzik dinletilerek süt üretimini arttırılıyor. Klasik müzik eşliğinde sütleri alınan ineklere kendi çocukları gibi bakan Tesis Başkanı Mustafa Fidan, müziğin ineğin sütünü artırdığını dile getirdi.

Eğil ilçesine 8. kilometre mesafede bulunan Eğil Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde dünyanın en şanslı inekleri bulunuyor. Bunun sebebi ise, kooperatifte bulunan ineklere el değmezken, ineklere klasik müzik dinletilerek süt üretiminin artırılması hedefleniyor. Tarım Bakanlığı'nın hibe desteği ile kurulan kooperatif Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun bir şekilde üretim yapıyor. 45 dönüm arazi üzerine kurulan tesis 24 saat kameralar ile izleniyor. Kooperatifte çalışan kızlar tarafından ineklerin ilk olarak müzik eşliğinde el değmeden makineler eşliğinde sütleri sağılıyor. Sütleri sağılan inekler daha sonra ahırda beslenmeye alınıyor.

Kooperatifte 15 kişi çalışırken, 348 büyükbaş hayvan bulunuyor. İneklere neden müzik dinlettiklerini anlatan Eğil İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Fidan, "Bu çiftliği kurmadan önce aklımızda müzik sistemi vardı. Bir yerden duymuştuk. Müzik hayvan için iyi geliyor. Tabii ki klasik müzik daha iyi geliyor. Hayvanlar müzik dinlerken rahatlıyorlar. Bu müziğin hayvana faydası var. Hayvanların stresini alıyor. Hayvanların sütünü bile artırıyor. Müziği yayınladığımız günden bu yana faydasını görüyoruz. Müzik hayvanın stresini alıyor. Hormanlarını çalıştırıyor. Tesisde 348 büyükbaş hayvan var ama biz 152'sinden faydanalıyoruz. Kendi çoçuklarımızdan daha iy ibakıyoruz. Çünkü onlar bizim hayatımız" dedi.

DİYARBAKIR'DA İNEKLER MÜZİK DİNLEYEREK SÜT ÜRETİYOR
DİYARBAKIR'DA İNEKLER MÜZİK DİNLEYEREK SÜT ÜRETİYOR
DİYARBAKIR'DA İNEKLER MÜZİK DİNLEYEREK SÜT ÜRETİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 16:09:01
Güncelleme :14 Temmuz 2010 Çarşamba 09:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?